Komoly változások jöhetnek a Vidinél

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-22

Javában zajlik már a bajnokság, az NB I-es mezőny 4 fordulón túl van már, a Fehérvár FC 5 ponttal a 6. helyen várja a vasárnapi, nyíregyházi bajnokit, amely egyben stadionavató is lesz. Ez még persze a szezon eleje, de, ha azt nézzük, hogy pontosan egy évvel ezelőtt 4 kör után egyetlen ponttal a mezőny végén állt a Vidi (majd aztán elindult felfelé és a téli szünetet követően az utolsó fordulóig folyamatosan a dobogón állt), akkor egészen kedvező a helyzet. A szurkolók jelentős része azonban nem elégedett, s találgat, vajon, történik-e még változás a keretben az átigazolási időszak hajrájában, s egyébként is, mennyire lehet versenyképes a bajnoki menetelés során a kedvenc piros-kék alakulat? Mi úgy tudjuk, lesznek változások, több tekintetben is.

Alapvetően az, hogy 4 NB I-es fordulót követően van már 5 pontja az immár Pető Tamás vezette gárdának, valóban nem rossz teljesítmény, főleg annak tükrében, hogy a csapat messze legértékesebb tagja, Kalmár Zsolt tavaly ősz óta nem bevethető, Kastrati éppen a nyári felkészülés során sérült meg úgy, hogy műteni kellett, ahogy Ominger is legalább fél évet kihagy műtétje után. Melléjük csatlakozott Babos Bence is, aki ugyancsak komoly sérülést szenvedett – igaz, ő 2-3 héten belül visszatérhet valószínűleg- , de a ZTE ellen a kisebb problémával bajlódó Pető Milán és a beteg Larsen sem volt bevethető, Schön pedig akkor távozott Angliába, amikor már sokan azt hihették, hogy Bese és Gergényi után már több olyan játékos nem igazol el, akik a legutóbbi idényben kulcsjátékosok, de legalábbis stabilan játszó futballisták voltak. És itt van még az a Fiola, aki csapatkapitánya, motorja volt a csapatnak az elmúlt években, de június végén lejárt a szerződése, aminek okán jelenleg klub nélküli. „Ezerszer” összeboronálták az Újpesttel őt is, hogy megy Grzelak edző után, sőt, pont a lilák Vidi elleni meccse utánra vélték a bejelentését átigazolásának, csakhogy ez nem történt meg, pedig ez a mérkőzés már lassan két hete volt…

Érkező oldalon van Melnyik és Bedi, két stabil NB I-es spíler, akik Kisvárdán és a ZTE-ben alapjátékosok voltak, de azért az már most látszik, hogy nem azt a szintet képviselik, akik egy élcsapatban húzóemberek lehetnek. Rajtuk kívül érkezett még kölcsönbe a tehetséges, utánpótlás válogatott szélső, Kovács Mátyás az MTK-tól, a volt NB I-es gólkirály Holender Filip a Vasastól, Ominger Csákvárról és a horvát-bosnyák Ivan Milicevic. Ők sem rosszak, ám rendkívül komoly meccshiánnyal küzdenek – Ominger ráadásul már ki is esett súlyos sérülése okán -, előbbi két futballista alig játszott az elmúlt idényben, akkor sem sokat, Milicevic pedig eleve úgy érkezett, hogy 3 hónapja nem lépett pályára mérkőzésen.

Pető Tamásnak ezeket a játékosokat újra arra a szintre kell hoznia, hogy legjobbjukat nyújthassák. Nem könnyű, főleg szezon közben. A már meglévő állomány tagjainál is vannak problémák, amelyek az edzői stáb számára komoly kihívást jelentenek. Így például elsődlegesen a télen érkezett támadó, Nejc Gradisar „visszapofozása” arra az útra, amelyen járt, amikor ide érkezett, hiszen volt klubjában a tavalyi idény őszi szakaszában a bajnoki mérkőzéseken szerzett 15 gólból egymaga nyolcat szerzett!! majd, januárban, éppen a Vidibe igazolása előtt 2 héttel, a szlovén válogatottban is góllal mutatkozott be az Egyesült Államok ellen, győztes góllal! Aztán jött, az első bajnokin mindjárt szép gólt fejelt, azóta pedig egyetlen egyszer sem volt eredményes! Elfelejtett gólt lőni? Aligha. Mégis, mi lehet akkor a háttérben?

Pető Tamás  annyit árult el, hogy Gradisar mélyen van, miként több más, főleg fiatal játékos is, akik a korábbi trénertől nem kaptak megfelelő játéklehetőséget, vagy nem a megfelelő módon és mértékben, így most náluk is „újratervezési” fázis van. A Gradisar típusú csatárok mellé kellenek megfelelő minőségű előkészítő játékosok is, akik jól megértik egymást, akik között jó a játékkapcsolat. Azt se feledjük, hogy a szlovén válogatott játékos is éppen most töltötte be a 22. életévét, azaz ő is még nagyon fiatal, így esetében még több a meló, ha vissza akarják a szakemberek terelni a gólszerzés útjára. Az sem segít, ha amikor végre betalál, azt nem adják meg, mint Kecskeméten, ahol szép támadás végén center módjára érkezett és szerzett gólt, amit aztán les címén a VAR érvénytelenített. Ilyen esetben egy érvényes gól sokat lendíthet akár egycsapásra is az adott támadó önbizalmán.

Összességében tehát, amit eddig ezzel az állománnyal, ebben az állapotban Pető el tudott érni, az egyáltalán nem rossz, sőt, egészen bíztató. Mindazonáltal azonnal bevethető, jó képességű támadóra és a védelemben jól teljesítő futballistára is szükség van még az átigazolási időszak augusztus 31-i zárásáig. Utána már csak szabadon igazolható, szerződés nélküli focisták szerződtethetők.

Mi úgy tudjuk, hogy komoly változások előtt áll a Fehérvár FC. A tulajdonos, Garancsi István egészségi állapota a közelmúltban hirtelen megromlott, kórházban is ápolták. Ennek okán (is) most valós az esélye egy tulajdonosváltásnak, új főtámogató érkezésének. A pakliban van több verzió is, ám ami leginkább komolyan vehető, az nem más, mint egy hazai nagyvállalkozó és egy külföldi, más országban már jelentős klubvezetői, támogatói tapasztalattal rendelkező illető érkezése.

Mivel a dolog még képlékeny, óvatosan bánunk a nevekkel, és a tervekkel, de amennyiben realizálódik ezekből valami, újabb minőségi átigazolásokkal lehet számolni, magyar válogatott játékosok – köztük korábbi vidis is akad – és néhány légiós leigazolása válik lehetővé. Nagy valószínűséggel erre már csak a téli átigazolási időszakban lesz lehetőség, de mivel akadnak a kiszemeltek között olyanok is, akik már most csapat nélküliek, vagy hamarosan azokká válhatnak, ideális esetben néhány héten belül is történhetnek igencsak komoly volumenű események ezen a fronton.

Tekintettel arra, hogy csak az a biztos, ami már megtörtént, egyelőre érdemes óvatos duhajnak lenni a téma kapcsán, főképp, hogy az elmúlt egy esztendőben már akadt, amikor lehetett bizakodni új befektető érkezése kapcsán, ami végül nem realizálódott. Mindenesetre most a visszafogott bizakodás és reménykedés időszaka jöhet a Vidinél, illetve – minden történéstől függetlenül – még 1-2 játékos is augusztus végéig.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This