KL: játszott a tűzzel, de továbbjutott a Vidi

Szerző: Mátay Balázs

2024-07-31

Az azerbajdzsáni odavágón megszerzett 2-1-es előnyre való tekintettel kellemes, nyáresti focit vártak szurkolói a Fehérvár FC-től a Sumquayit ellen az UEFA Konferencia Liga 2. selejtező fordulójának visszavágóján. Az időjárás este 7 után valóban kellemesnek volt mondható a Sóstói Stadionban, ám a foci csak nyomokban. A hazaiak összességében közelebb álltak a győzelem megszerzéséhez, de gól helyett csak kapufát lőttek, amiért nem jár külön jutalom. A továbbjutás összejött, ám a mutatott játékon jelentősen javítania kell Pető Tamás együttesének, ha szeretne a 3. selejtezőkörön is túljutni.

A meccs előtt kevésbé maga a találkozó, inkább Schön Szabolcs várható Angliába szerződése és az olimpia magyar vonatkozású éremeséllyel kecsegtető eseményei jelentették a fő témát a sajtó munkatársai között, ami persze érthető is, hiszen újabb stabil oszlopát veszítheti el a Vidi, ha a szélső valóban távozik Boltonba, merthogy a nagy múltú csapat a csábító. Az olimpia pedig nagyon keveseket hagy hidegen, főleg, ha magyar aranyesélyek is adottak. Márpedig most adottak voltak, egyszerre három is.

Maga a mérkőzés hazai fölénnyel indult, gyakorlatilag nem kellett megszakadniuk a fehérvári játékosoknak ahhoz, hogy eredményesen menedzseljék egy gólos előnyüket. Az első félidőben minden tekintetben ellenfele fölé nőtt a piros-kék egylet, ám ez gólokban nem mutatkozott meg, bár Serafimovnak, Stefanellinek és Katonának is volt esélye arra, hogy betaláljon, s Bedi sem járt messze attól, hogy eredményes legyen. Katonáé volt a legnagyobb ziccer: a 16 éves Kovács Patrik – aki először volt a kezdő 11 tagja – indította még a saját térfeléről a támadó középpályást, aki egyedül roboghatott a kapu felé, ám túl lassú volt, így még a 16-os vonala előtt befogták és szerelték az azeri védők.

A fordulás után sem láthattunk sem iramában, sem színvonalában jó meccset, ráadásul rendkívül sok volt az egyszerű technikai hiba (az egész találkozón ez volt a jellemző), így két jó passz után a harmadik biztosan ellenfélhez ment, nem véletlenül cserélt már kettőt a szünetben, majd az 58 percben is Pető Tamás. Eljött a pillanat, amikor a többnyire munka nélküli Tóth Balázsnak nagyot kellett védenie, de megtette, kitornázott egy közeli fejest. A cserék sem hoztak jelentős fellendülést, mert bár Pető Milán és Nejc Gradisar, majd Kovács Mátyás csatasorba állításával létszámban több támadó volt már a pályán hazai oldalon, igazán komoly veszélyt csak Christensen felső lécen csattanó szabadrúgása jelentett a Sumquayit kapujára, minden más kísérlet kevéssel elkerülte a látogatók portáját.

A véghajrá azonban így is izgalmasra sikeredett, mivel Pető Tamás egyetlen cserével bajba sodorta saját csapatát: a 82. percben lehívta a pályáról a legtöbb veszélyt jelentő Christensent, hogy aztán a helyére érkező Ominger első labdaérintése előtt, alig 2 percet a gyepen töltve egy rossz mozdulat okán megsérüljön, úgy, hogy a mentőknek kellett levinni a pályáról. Egyszeriben legjobbja nélkül, emberhátrányban találta magát a hazai alakulat, lévén mind az öt cseréjét kihasználta. Pető Tamásnál itt mutatkozott meg az NB I-es vezetőedzői rutin hiánya, hiszen eleve egy szoros kupapárharcnál, ahol még lehet akár hosszabbítás is, nem szabad ilyen gyorsan kihasználni az öt cserelehetőséget, s főleg nem szabad a csapat legjobb 11-es rúgóját lecserélni. Végül kihúzta a hét perces hosszabbítással együtt szűk negyedórás emberhátrányát a Vidi, de ebből az esetből (is) tanulni kell!

A következő körben vagy a ciprusi Omonia Nicosia vagy a grúz Torpedo Kutaisi lesz az ellenfél. Az első meccset a ciprusiak nyerték 3-1-re, a grúziai visszavágót csütörtök este játsszák.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This