Hetedszer is Messié az aranylabda!

Szerző: Mátay Balázs

2021-11-29

Bár az európai közvélemény és a szakma java Robert Lewandowskinak adta a legnagyobb esélyt, mégsem ő nyerte meg az első, hanem Lionel Messi a hetedik aranylabdáját! Hihetetlen, s talán felülmúlhatatlan szám ez, mert bár születnek még nyilvánvalóan zseniális tehetségek a földkerekségen, akikből világklasszisok lesznek, s trófeákat nyernek, nehezen képzelhető el, hogy egyhamar bárki túl tudja szárnyalni – de legalább megközelíteni – az argentin zseni egyéni sikereit, a hét aranylabdát kiváltképp.

Pedig nem volt ez könnyű év a számára, hiszen szeretett klubcsapata, a Barcelona az elmúlt évtizedek egyik leggyengébb esztendejét futotta. Nyert ugyan egy spanyol kupát, de a bajnokságban csak 3. lett, a most futó új idényben jelenleg a 7. a bajnoki tabellán, miközben a BL-ben az utolsó csoportmeccs előtt kétséges a nyolcaddöntőbe jutása is. Igaz, ezt már Messi nélkül futja a katalán sztárgárda, mert anyagi gondjai és az erre vonatkozó szabályok miatt a nyáron el kellett, hogy engedje legnagyobb kincsét, aki sírva hagyta el a Barcát, hogy a PSG-ben folytassa. Ott még egyelőre nem tett csoda dolgokat, de részint kezd belelendülni az új közegben, részint pedig a spanyol kupa mellé csak-csak begyűjtötte válogatottjával a Copa Américát, s úgy tűnik, ez döntő érv volt a szavazóknál.

Messi tehát tovább írta az általa már két éve, a hatodik sikere alkalmával nyomatékossá tett sporttörténelmet, besöpörte a hetedik aranylabdáját is. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy az egyéni képességek és a futball tudományának professzionális művelése összességben többet ér, mint a gólok száma. Mert Lewandowski az elmúlt két szezonban ipari mennyiségben termelte a gólokat a Bayernben és a lengyel válogatottban is sokszor betalált, mégsem volt elég a vágyott nagy sikerhez.

A Barcelonának egyébként kifejezetten sikeres napja volt a FIFA és a France Football gáláján, mivel a legjobb utánpótláskorú futballista, Pedri, valamint a legjobbnak választott női játékos, Alexia Putellas is a gránátvörös-kékek kötelékébe tartozik.

Némi érdekesség, hogy az ötszörös győztes Cristiano Ronaldo csak a hatodik lett, el sem ment a párizsi gálára, Messi és Lewandowski mögött a brazil származású, ám az olasz válogatottal Eb-t, angol klubjával, a Chelsea-vel pedig BL-t nyert Jorginho végzett a harmadik, az egyaránt francia Benzema és N’Golo Kanté pedig a 4. és az 5. helyen. A legjobb kapusnak járó díjat az olasz Donnarumma, a legjobb csapatnak járó elismerést a Chelsea zsebelhette be. Lewandowskinak aligha lehet vigasz a legjobb csatárnak járó díj.

(Kép: Juan Manuel Loaiza, Twitter)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-11-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami