Foci vb: Marokkó kivédekezte a spanyolokat, Portugália gálázott

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-06

Megvan az utolsó két továbbjutó a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében: Marokkó antifocival kibekkelte a 90 + 30 percet a sematikus játékán változtatni képtelen spanyolok ellen, hogy aztán törvényszerű módon a 11-es párbajban ki is ejtse a sokkal esélyesebb és amúgy sokkal erősebb riválisát. Ezzel adott egy viszonylag könnyű ellenfél a negyeddöntőben Portugália számára, mert ezek a derék marokkóiak már lépni alig bírtak a hosszabbítás végére, fáradtak is lesznek, s gyengébbek is, mint a luzitánok, akik viszont kiütötték és 6-1-el büntették a túl bátran focizó, kinyíló Svájcot.

Portugália átrohant a helvéteken, mégpedig úgy, hogy Cristiano Ronaldo csak 5-1-nél állt be, s nem is hiányzott a csapatból, nélküle is villogtak Fernando Santos fiai. Különösen Goncalo Ramos, aki mesterhármast ért el, mellé még egy gólpasszt is kiosztott.

A spanyolok meccsére visszatérve: Luis Enrique alakulata a végletekig erőltette az ezerpasszos tili-toli fociját, ami nyilvánvalóan nem működhetett egy 10 emberrel védekező, betömörülő ellenféllel szemben. Hiába passzoltak hatszor annyit a spanyolok, mint a marokkóiak, s hiába borult fel szinte a pálya, a kiszámítható, lassú produkciót könnyen kibekkelte az afrikai válogatott, ráadásul a szerencse is vele volt, ha csak azt említjük, hogy a hosszabbítás végén, másodpercekkel a lefújás előtt Sarabia lövése kb 10 centi híján nem befelé, hanem kifelé pattant a kapufáról.

A büntetőpárbajban is képtelen volt rendesen koncentrálni a spanyol csapat, az első három próbálkozója olyan flgemán és gyengén rúgta a maga 11-esét, mintha egy unalmas edzés végén kényszerből kellett volna még kapura rugdalni. Az igaz dráma Sarabiáé volt, aki beállt a hosszabbítás végén, ahol kapufát lőtt, majd az első spanyol büntetőnél is a jobb oldali lécet trafálta telibe, ezzel nem ő lett a nyerőember, sőt rajta ment el leginkább a meccs. De így is simán nyernie kellett volna a spanyol csapatnak, nem kellett volna büntetőkig eljutni, ha tudásának megfelelően focizik és főleg úgy koncentrál és küzd, ahogy az ellenábas, illetve nem erőlteti mindenáron a tiki-takás, de lassú, kiszámítható produkcióját.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami