Foci Eb: start! Fioláék Svájc ellen kezdenek szombaton

Szerző: Mátay Balázs

2024-06-13

Pénteken este 21.00 órakor Münchenben a házigazda Németország Skócia elleni meccsével kezdetét veszi a 17. labdarúgó Európa-bajnokság. A magyar válogatott, amely szintén az A-csoportban szerepel, szombaton (június 15.) 15.00 órakor Kölnben Svájc ellen lép pályára először a kontinenstornán. A mieink keretében ott van a Fehérvár FC védője, Fiola Attila is (a kapus Tóth Balázs tartalék), rajtuk kívül pedig további nyolc Székesfehérvárhoz kötődő, illetve egykori Vidi játékos szerepelhet még Marco Rossi alakulatában, ha az olasz szövetségi kapitány beállítja őket a csapatba.

Ki kell emelni Szoboszlai Dominiket, aki fehérváron született és nevelkedett, s ma is ide jön haza, ha éppen szabadságot kap az FC Liverpooltól, hiszen itt élnek a szülei is. Ugyanez a helyzet a Svájcból éppen most Ausztriába igazolt Bolla Bendegúzzal is, mint ahogy Nagy Zsolt is csak edzésre és mérkőzésekre jár Felcsútra a Puskás Akadémiához, Székesfehérvár a lakhelye.

Meg kell említeni még a jórészt piros-kék nevelésű és az NB I-ben is a Vidiben bemutatkozó Kleinheisler Lászlót, az itt magyarrá (is) váló Loic Negót, aki tavaly nyáron nyolc fehérvári év után tért vissza szülőhazájába, Franciaországba, valamint Lang Ádámot is, aki tagja volt a 2015-16-os ezüstérmes Videotonnak, majd a következő szezon elején, 7 mérkőzés után Franciaországba igazolt, ma pedig Cipruson légióskodik. Csoboth Kevin már gyermekkorában megfordult a Főnix-Gold FC-ben Szoboszlai és Bolla csapattársaként, majd felnőttként játszott a Vidiben 2021-22-ben, de szinte alig kapott lehetőséget, így előbb kölcsönbe Szegedre került, 2022 nyarán pedig Újpestre igazolt. Érdekesség, hogy nem a magyar válogatottal ugyan, de még egy korábbi Vidi labdarúgó is ott lesz az Eb-n: a grúz csapatban Budu Zivzivadze juthat lehetőséghez.

A magyar együttes jogos önbizalommal, de korántsem nagy esélyesként indul csatába a csoportkörből való továbbjutásért. Nem lehetetlen persze Svájcot vagy Skóciát megelőzni, miként a favorit németek ellen is van keresnivalója, ugyanakkor az legalább annyira benne van a pakliban, hogy simán kipottyan három meccs után. Összességében és reálisan megjósolhatatlan, mire megy nemzeti alakulatunk az A -csoportban. Közhely, de igaz, bármi megtörténhet.

Az Európa-bajnokság végső győzelemre leginkább esélyes csapatai: Anglia, Franciaország, Portugália, Olaszország, Spanyolország és Németország, de az sem lenne világrengető meglepetés, ha a horvátok, a belgák vagy a hollandok is ott lennének valahol a végelszámolásnál, sőt, sok szakértő szerint Dánia és akár Ausztria, vagy az erős kerettel, jó csapattal rendelkező szerbek, törökök, svájciak és ukránok is okozhatnak meglepetést.

Azt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy ma már olyannyira kiegyensúlyozott a kontinentális élmezőny, hogy biztos és egyértelmű favorit nincs, mint ahogy egyértelműen a korai kiesők sem prognosztizálhatók előre teljes bizonyossággal.

Akármiként is alakuljon a torna, az biztos, hogy pénteken kitör a fociláz, amely az Eb végéig, július 14-ig, a berlini döntőig ki is tart majd.

Székesfehérváron a sóstói Stadionnál idén is lesz nagy kivetítős közösségi meccsnézés, de a legtöbb belvárosi vendéglátóhelyen szintén lehet követni nagy képernyős televízión a találkozókat, maguk a vendéglátóhelyek pedig a kontinenstorna ideje alatt éjfélig tarthatnak nyitva.

Hajrá, magyarok!!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-06-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This