„Fehérvári” sikerrel kezdődött az Afrika-kupa

Szerző: Mátay Balázs

2022-01-09

A magyar NB I-et öt (plusz a másodosztályt még egy) labdarúgó képviseli az idei (2021-ről halasztott) Afrikai Nemzetek Kupáján. Közülük elsőként a MOL Fehérvár játékosa, Stopira léphetett pályára a kontinenstornán a Zöld-foki-szigetek válogatottjában, amely 1-0-ra legyőzte Etiópiát. A gól előtti akció éppen a sz immár 9 éve a Vidiben focizó bal oldali védőtől (a képen Stopira üdvözli a gólszerző Tavarest) indult, akinek ez volt a 47. fellépése hazája válogatottjában, amellyel 7. a szereplési örökranglistán a Zöld-foki Köztársaság együttesében. A nyitónap másik találkozóján a házigazda Kamerun 2-1-re verte Burkina Faso-t két 11-es góllal. Mindkét győztes nagy lépést tett a továbbjutás felé az A-csoportban.

A „magyaros” csapatok közül legközelebb hétfőn a ferencvárosi Ryan és Sammy Mmaee válogatottja küzd meg Ghánával, ami egy komoly rangadó is lesz egyben, a C-csoportban. A Nyíregyházán focizó Jassin Hamed Szudánja kedden Nigéria ellen a D, az FTC légiósa, a tunéziai Laidouni Mali ellen az F, a Vidis Jallow Gambiával pedig Mauritánia ellen szerdán kezdi meg szerelését, ugyancsak az F-csoportban.

Ami a végső esélyeket illeti: a magyaros egyletek közül Marokkó akár éremig is menetelhet, de Tunézia sem esélytelen egy jó szereplésre. A Zöld-fokiak Stopirával csoportjukból sanszosak a továbblépésre, minden más bravúr volna a részükről. Szudán és Gambia pedig már azzal boldogok lennének, ha túlélnék a csoportkört.

Összességében az elmúlt 40 évben a világbajnokságokra már el-el jutó és ott többnyire jól is szereplő válogatottak, az afrikai „elit”, azaz Algéria, Egyiptom, Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun, Marokkó, Nigéria, Szenegál és Tunézia mind rendelkeznek megfelelő rutinnal és tudással ahhoz, hogy ott legyenek a végelszámolásnál, azonban közülük jelenleg Algéria, Egyiptom, Kamerun és Marokkó talán a legesélyesebb a legjobb 4 közé jutásra. Persze ez csak a hozzávetőleges papírforma, amit a felsorolt többi csapat, vagy éppen egy nem várt „sötét ló” is boríthat.

(Fotó: AFP)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-01-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami