F1: a Ferrari visszatért a csúcsra!

Szerző: Mátay Balázs

2022-03-20

Szó szerint két szűk esztendő, győzelmek nélküli év után parádésan kezdte a 2022-es Formula-1-es idényt a Ferrari. A legnépszerűbb F1-es team szurkolói a rajt-cél győzelmet arató Leclercnek tapsolhatott remek versenyzése okán a Bahreini Nagydíjon, Sainznak pedig a némileg szerencsés 2. helyezéséhez. A vb-címvédő Verstappen (Red Bull) végig próbálta üldözni Leclercet, kétszer is jól cserélt kereket, majd nagyon közel volt riválisához, s kétszer meg is előzte, de Leclerc mindkétszer visszaelőzte, igazi parádé, nézőcsalogató akció volt mindkettő! Ez mutatja, hogy beválni látszanak az új szabályok. Verstappen aztán mindkétszer lemaradt Leclerc mögött, aki a Gasly lerobbanása okán elrendelt biztonsági autós fázis után sem engedte el az első pozciót, majd amikor 3-4 kör alatt ismét kiautózott egy stabil 3 másodperc körüli előnyt, a holland autója megadta magát és kiesett, 2 körrel a leintés előtt. Így lett 2. Sainz, s végül 3. az amúgy esélytelen Hamilton.

A hétszeres vb-elsőnek esélye sem lett volna a dobogóra, ha Verstappen mellett a végén csapattársa, Pérez sem esik ki, márpedig az ő Red Bullja is megállt, így – furcsa, de idén ez a realitás egyelőre -, Hamilton ajándékba kapott egy „bronzérmet”. A 4. végül a másik Mercedes-pilóta, Russell, az 5. pedig a Haas-Ferrariba 1 hete visszaültetett Magnussen lett. Két év kihagyás után ez igazán bravúros visszatérés, a Ferrarinak pedig újabb siker, hiszen a Haaas is az olaszok motorjával fut. Éppen úgy, mint a 6. pozícióban célba érő Bottas az Alfa Romeo-Ferrarival. Az első hatban így 4 Ferrari hajtóművet használó pilóta végzett, amire emberemlékezet óta nem volt példa, talán még soha. A további pontszerzős, a beérkezés sorrendjében: Ocon (Alpine), Cunoda (Alpha Tauri), Alons (Alpine)o, Zhou (Alfa Romeo).

A tesztek alapján sokkal előrébb várt McLarenek nagyot égtek: Ricciardo a 14., Norris a 15. helyen érkezett célba, holott az első 8-ba lehetett őket várni.

A szezonnyitó után messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de az már tény, hogy a Ferrari „berúgta az ajtót”, s borítékolhatóan az egész idényben számolni kel vele. A közel azonos tempóra képes Red Bull lehet rá egyelőre érdemben veszélyes, ám ehhez a Honda motor (hivatalosan már saját Red Bullos az erőforrás, de az igazából továbbra is Honda…) megbízhatóságán javítani kell, hiszen az, hogy mindkét versenyzőjük (a 2. és a 4. pozícióból) az utolsó körökben esett ki lerobbant autója okán, az komoly aggodalomra adhat még okot.

A Mercedes Hamiltonnal és Russellel egyelőre csak a harmadik erő, és gyorsaságban biztosan a Ferrari és a Red Bull mögött áll, ám abban biztosak lehetünk, hogy szakemberei „pofoznak” majd annyit az autó teljesítményén, hogy legyen esélye a győzelemre saját erőből is.

Folytatás jövő vasárnap a Szaúdi Nagydíjon, Dzsiddában.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-03-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami