F-1: Verstappen hihetetlen győzelme a legvégén

Szerző: Mátay Balázs

2021-12-12

A Red Bull-Honda versenyzője, Max Verstappen nyerte meg az idei Formula-1-es világbajnokság utolsó futamát Abu Dhabiban, ezzel együtt a vb-címet! A holland klasszis hihetetlen véghajrában kerekedett a hétszeres bajnok Lewis Hamilton (Mercedes) fölé, akivel egyforma pontszámmal, holtversenyben várhatták a rajtot. A rajtot, amit a brit sztár kapott el jobban, megelőzte az élről startoló Verstappent, s végig úgy is tűnt, behúzza a futamot és a vb-címet, ám a sors nagy rendező: néhány körrel a vége előtt Latifi Mick Schumacherrel küzdve a falhoz csapta a Williamset, így jöhetett a biztonsági autó! Az utolsó körre engedték el újra a mezőnyt, a nagyon koncentrált Verstappen ekkor előzte meg a használtabb gumikon futó Hamiltont és brutális izgalmak közepette az utolsó percben vitt el mindent.

A hihetetlen végkifejlet árnyékában kevesen figyeltek hátrébb, pedig a 3. helyre befutó Sainz (Ferrari) is megérdemli a tapsot, mert ezzel ő lett összetettben a 2-2 Mercedes és Red Bull pilóta mögött az „első erő”, az 5. helyezett, hajszállal megelőzve a McLarenes Norrist és Ferraris csapattársát, Leclercet. A csapatoknál a Mercedes lett a világbajnok, megelőzve a Red Bullt, a Ferrarit, a McLarent, az Alpine-t, a AlphaTaurit, az Aston Martint, a Williamset, az Alfa Romeót és a Haast.

A Mercedes a futam után két hivatkozással is óvott, ám a versenyfelügyelők mindkettőt elutasították. A hírek szerint ebbe nem akar belenyugodni a német istálló vezetősége és a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) fellebbviteli bíróságához fordul fellebbezésével. Erre 72 órája van. Akármi is lesz majd, az biztos, hogy az idei volt minden idők egyik legizgalmasabb bajnoki szezonja, s Verstappen a hőse, mert a Mercedesnél kicsit gyengébb autóval is képes volt a pályán kiharcolni a vb-címet egy hétszeres győztessel szemben vívott öldöklő, számos emlékezetes pillanatot és fordulatot hozó csata végén. Ez akkor sem változik, ha netán – bár erre kevés az esély – a zöld asztalnál helyt adnak a Mercedes panaszainak.

Jövőre jöhet egy új szakasz a Formula-1 történetében, ugyanis olyan szabályváltozások lépnek majd életbe, amelyek az autók jelentős átalakítását is megkívánják, azaz mindenki nulláról indul. Aki jobban eltalálta az új autója fejlesztését, az lesz előnyben. Ahogy a két legutóbbi nagy változás alkalmával a Red Bull, majd a Mercedes.

A 2022-es versenyév március 20-án veszi kezdetét Bahreinben, de azt megelőzően már a februári tesztek igencsak izgalmasnak ígérkeznek.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-12-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami