F-1: az időmérő után a futamot is vitte Leclerc Monacóban

Szerző: Mátay Balázs

2024-05-26

A Formula-1-es világbajnoki sorozat történetében először, hazai siker született a klasszikus Monacói Nagydíjon. A Monte Carlóban korábban már kétszer is pole-pozíciót szerző, de mindkétszer balszerencse sújtotta Ferarris Charles Leclerc rajt-cél győzelmet aratott a miniállam futamán. Mögötte a végére nagyon lemaradó, McLarennel versenyző Oscar Piastri és márkatársa, az ugyancsak Ferrarival száguldó Sainz futott be még dobogós helyen. A további pontszerzők, sorrendben: Norris (McLaren), Russell (Mercedes), Verstappen (Red Bull), Hamilton (Mercedes), Cunoda (RB), Albon (Willimas), Gasly (Alpine).

A futamon a rajtot követően hatalmas baleset történt: Magnussen enyhén szólva megtorpedózta Pérezt, aki pedig ez után Hülkenberget is vitte magával, ahogy a falról visszacsúszott a pályára, keresztbefordulva. Pérez autója úgy összetörött, hogy ráismerni alig lehetett,  négyből három kereke is leszakadt. Annyi törmelék került a pályára, hogy egyből jött a piros zászló, megszakítva a futamot, úgy, hogy még az első kör feléig alig jutott el az élboly.

Mint kiderült, Ocon és Gasly is ütközött, a két csapattárs egymást ütötte ki (Ocon volt a hibás), bár a jó félórás kényszerszünet alatt Gasly autóját versenyképes állapotba tudták hozni, Ocon már nem térhetett vissza. Sainz is kapott egy defektet, mert egy kicsit nekiütközött Piastri McLarenjének, de szerencséje volt, a piros zászló megmentette, versenyben maradt.

Az újbóli rajtot a megrostált mezőny – máris túlesve a kötelező kerékcserén – jól kapta el, most jobban vigyáztak az elején a pilóták, így biztonsági autó nélkül végigment a verseny. Leclerc jól menedzselte vezető pozícióját, éppencsak annyira nyomta, hogy Piastri ne tudja támadni érdemben, nagyon vigyázott az abroncsaira, majd a véghajrában körről-körre nőtt az előnye, végül, több, mint 7 másodperccel előbb ért célba riválisánál. Sainz jött be harmadikként, mögötte díszlépésben kísérte Norris. A vb-pontversenyt Leclerc előtt már „csak” 31 ponttal vezető Verstappen Red Bullja nem tudta felvenni a tempót az élmenőkkel, ott végzett, ahonnan elindult, a 6. pozícióban.

Mindenképpen jót tesz a sportágnak, hogy a negyedik éve egyeduralkodó holland előnye fogyni látszik, hiszen Miamiban (igaz, azt a szerencsének köszönheti a brit) Norris nyert, a legutóbbi futamon, Imolában a Red Bullos címvédő, de a végére nagyon szorongatta a McLarenes és Leclerc sem tűnt sokkal lassabbnak, most pedig Verstappen nagy időmérős sorozatát szakította meg előbb a Ferraris, hiszen tavaly október óta nem nyer időmérőt senki Verstappenen kívül, majd a versenyt is behúzta a monacói kedvenc.

A következő futam Kanadában, Montrealban lesz június 9-én, hazai idő szerint este 8-kor, ott tovább egyértelműsödhet vagy éppen bonyolódhat a helyzet.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-05-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This