Ezen a szombaton is leszerepeltek a fehérvári csapatok

Szerző: Mátay Balázs

2024-10-12

Remélhetőleg nem lesz belőle tendencia, de egymás után a második szombaton fordult elő, hogy a pályára lépő székesfehérvári élcsapatok döntő többsége a maguk bajnokságában nem tudott nyerni, sőt, pontot sem szerezni. Ezúttal a már külön cikkben méltatott Volán hokisai voltak kivételek, a MÁV Előre női röpisei, az AFKC női kézisei és az Alba férfi kosarasai egytől egyig vereséget szenvedtek.

A nyitókörben elszenvedett kissé váratlan, sima újpesti vereséget követően nem volt meglepő a MÁV Előre Foxconn Extraligás női röplabda csapatának újabb, ezúttal 3-1-es veresége. A fehérvári hölgyek szombaton Nyíregyházán kaptak ki hasonló forgatókönyv szerint, mint egy héttel korábban: az első szettben még rendben volt a játék, ezt meg is nyerték, majd jött az összezuhanás és a sima zakó.

Az már a napnál is világosabb, hogy a vezetők túlbecsülték a csapat erejét, és nem igazoltak érdemben azok után sem, hogy a korábbi válogatottak közül Vacsi visszavonult, Király-Tálas újra anyai örömök elé néz, ezért inaktív ebben az idényben, a pontgyáros Maia Dvoracek pedig sérült, műtötték és sokáig nem is lesz bevethető.

Nélkülük nagyon komoly rutin, tudás és – ez a legfontosabb – szerzett pont esett ki a csapatból, miközben több rivális jelentősen erősödött, így az UTE és a Nyíregyháza is, de a KNRC és a Békéscsaba sem lett gyengébb, a címvédő Vasas pedig külön kategória. Talán az újonc „kis” Vasas és a balatonfüredi Szent Benedek RA van azonos polcon a Lokival, ami azt jelenti, hogy a most folyó szezonban, ha közben nem tud, vagy nem akar erősíteni a menedzsment, akkor irreális cél a legjobb 4 közé jutás, csak a kiesés elkerülése kerülhet fókuszba.

A következő körben, október 19-én, szombaton 17.00 órakor a bajnok Vasas Óbuda ellen sem lehet pontokra számítani, mint utána Békéscsabán sem. Az ötödik fordulóban, hazai pályán a KNRC ellen talán, de a jelenlegi kerettel azon a találkozón sem a MÁV Előre Foxconn lesz a favorit…

Az erőviszonyok alapján talán meglepő, az eddigi bajnoki produkciók tükrében azonban kevésbé váratlan, 79-70-es vereséget szenvedett az NKA Universitas Pécs otthonában az Alba Fehérvár a férfi kosárlabda NB I/A 4. körében. Alejandro Zubillaga alakulatában Vojvoda 19, Nichols 16, Smith 14 pontot szerzett, de ez önmagában kevésnek bizonyult az üdvösséghez.

A szezon előtt aligha gondolta bárki is, hogy a pécsi fiatalok négyből négy győzelemmel kezdenek, az Alba pedig háromból egy sikerrel áll majd az első hetek után, márpedig most ez a helyzet. A fehérvári gárda rendkívül kiszámíthatatlan, kétarcú eddig ebben az idényben. Hazai pályán brutálisan erős, főleg támadásban, két Európa-kupa és egy bajnoki meccsét nagyon simán megnyerte, az EK-selejtezőben a szlovákiai Prievidzán viszont sima, a paksi és most a pécsi bajnokiján pedig szorosabb, de mindenképpen kellemetlen pofonba szaladt bele.

Ezúttal is volt olyan periódus, amikor lezárhatta volna a meccset, már a félidő előtt volt 13 pontos előnye, de az Albánál mindig erős harmadik negyedet nem tudta hozni most Zubillaga csapata, sőt, alaposan el is vesztette, amire még rátett egy picit a záró játékrész második fele is, pedig előtte visszavette a vezetést a fehérvári csapat, de 64-62 után újra lefagyott, pontosabban könnyű kosarakat kapott, elől pedig nem ültek a dobások, így alakult ki a kilenc pontos vereség.

Nagyon sok van még hátra a szezonból, de ennél idegenben sokkal több kell, hogy reális maradjon a fináléba jutás és az EK-csoportkörből a továbblépés lehetősége. A bajnokságban október 19-én, szombaton 17.00 órakor hazai pályán a ZTE ellen lehet, sőt kell javítani, a FIBA Europe Cup során pedig kedden (október 15, 20.00) a francia ESSM Le Portel vendégeként adódik erre kiváló alkalom, igaz, ezen a találkozón nem az Alba lesz a favorit.

Két hazai siker után kellemetlen vereséget szenvedett megyei riválisától, a Dunaújvárostól a női kézilabda NB I 5. fordulójában az Alba FKC. A fehérvári hölgyek 29-26-ra kaptak ki a DKKA-tól, amely nem remekelt eddig idegenben (sem), még pontot sem szerzett…

A mérkőzésen mindvégig rengeteg hibával kézizett Suzana Lazovic alakulata, így meg sem közelítette a Vác és a Mosonmagyaróvár elleni győzelmek során mutatott szervezett, koncentrált produkcióját. Smbatian és Szabó-Májer 7-7, valamint Kocsis Bettina 5 gólja elfogadható teljesítmény volt, de a többieké kevésbé, főleg védekezésben, amit a 29 kapott gól mutat.

Jövő héten szombaton (október 19.) 18.00 órakor a középházi riválisok közé tartozó Kisvárda vendége lesz az AFKC, összeszedett, koncentrált produkcióval megszerezhető a 2 pont, amire már csak azért is szüksége lenne a fehérvári egyletnek, mert november 2-án majd a dobogóra hajtó DVSC érkezik a Köfém csarnokba, utána – még az Eb-szünet előtt – idegenben a Vasas, hazai környezetben pedig az újoncként 4 győzelemmel nyitó Esztergom vár az Albás lányokra. Mind a három mérkőzésben benne van a pontszerzés, sőt a győzelem lehetősége is, de reálisan a Debrecen jobb az Albánál, a Vasas saját közönsége előtt kifejezetten veszélyes, az Esztergom pedig Elek Gábor irányításával szárnyal, ezért hiába újonc, nagy fegyvertény volna a legyőzése, még a Köfém Sportcsarnokban is.

(Fotó: MÁV Előre SC, Alba FKC, NKA Universitas Pécs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Mátay Balázs

2024-10-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This