Elment a Fekete Gyöngyszem

Szerző: Mátay Balázs

2022-12-29

Egykori klubja, a brazil Santos FC jelentette be ma a szomorú hírt, amely súlyos betegsége okán nem érte váratlanul híveit, ám mégis mindenkit letaglózott: életének 83. évében elhunyt minden idők egyik (ha nem a) legnagyobb futballistája, a háromszoros világbajnok brazil zseni, Pelé. A Fekete Gyöngyszemet már tavaly ősz óta daganatos megbetegedéssel kezelték, s bár állapota többször javult, szervezete most feladta az egyenlőtlen küzdelmet a gyilkos kórral szemben.

Edson Arantes do Nascimento, akit a focivilág Pelé néven ismert és tisztelt, háromszor ünnepelt világbajnoki címet a brazil válogatottal, 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben egyaránt elhódította a trófeát. A válogatottban 92 találkozón 77-szer talált be. Pályafutása során 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett.

Lehet vitatkozni azon, ki volt minden idők legjobb labdarúgója, s nehéz is igazságot tenni a különböző különböző stílusú stílusú játékának zsenijei között, azonban az egészen biztos, hogy az egyetemes labdarúgásra egyértelműen Pelé gyakorolta a legnagyobb hatást ráadásul olyan korban, amikor még csak a tv-közvetítések is gyermekcipóban jártak, nem volt közösségi média, okostelefon, így a ma már természetesnek vett személyi marketing szinte ismeretlen fogalom volt. Mégis az egész világon futótűzként ismerték meg a nevét zseniális játékának köszönhetően.

A 70-es években a Coca Cola mellett Pelé neve volt az, amit a világon a legtöbben ismertek! Milliárdok tudták, ki ő, százmilliók rajongtak érte. Lehetett is, nem csak játékosként, emberként is rendkívüli volt. Nagyon szegény családból származott, gyerekként először rongyokkal kitömött harisnyával (!!!) focizott, igazi labda híján. Mivel már ezzel is tudott „varázsolni”, amikor valódi labdához jutott, a játékszer szinte zenélt amikor hozzá került. Gyönyörű, szép, tiszta hangokkal.

Már 15 éves korában bemutatkozott a Santosban, góllal. 16 évesen gólt szerzett első válogatottságán Argentína ellen, majd az 1958-as világbajokságon is jöttek a találatok, alig 17 esztendős korában. Ő máig minden idők legfiatalabb vb-góllövője. A svédek elleni döntőben duplázott. Aztán a vb-címeket tekintve is megtette, még kétszer emelhette magasba a Rimet, majd az új, máig „hivatalban lévő” trófeát.

Magyar csapatok ellen is pályára lépett klubszinten, viszont érdekesség, hogy azon a két meccsen éppen nem tudott játszani – sérülés, majd a mérkőzés előtt néhány nappal történt visszavonulása okán – , amit a mieink ellen vívott Brazília az ő pályafutása során. Egyebekben a legnagyobb visszhanggal járó magyar látogatása az 1980 júniusában nálunk forgatott Menekülés a győzelembe című 2. világháborús filmhez kötődött. A filmben a német katonák válogatottja ellen kellett a rabok csapatának fociznia a történet szerint Párizsban, a valóságban azonban az MTK Hungária körúti stadionjában.

A filmben Pelé egy trinidadi rabot alakított, aki jól focizott, így szerepet vállalt a rabok csapatának felkészítésében, végül azonban ő maga is mezt húzott a nagy meccsen. Az Andy Vajna által tető lá hozott produkcióban olyan Oscar díjas és világbajnok hírességekkel együtt szerepelt, mint Sylester Stallone, Michael Cane, Max von Sydow, Bobby Moore, Paul van Himst és Oswaldo Ardiles. Nem mellékesen magyar statiszták és ismert színészek is szerepeltek a sikermoziban, így pl az akkori MTK jobbhátvédje, a későbbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor, akinek a rendező utasítására keményen fel kellett rúgnia Pelét, illetve a Kossuth-díjas színész, Gera Zoltán.

A forgatás néhány magyar hete alatt Pelé két meccsen is elvállalta a kezdőrúgást: egy magyar – osztrák (1-1) válogatott találkozón és egy MTK – Honvéd bajnokin.

Távoztával pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-12-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami