Eldőlt, olimpiai szám marad az öttusa Los Angelesben is!

Szerző: Mátay Balázs

2023-10-16

A nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 141. közgyűlésén a tagok szavazatukkal megerősítették, hogy a 2028-es Los Angelesben esedékes ötkarikás játékokon is a hivatalos program része marad a sportok alfája, az öttusa. Igaz, ez már nem a megszokott öttusa lesz, mivel éppen a műsoron maradás jegyében arra szorították a sportág nemzetközi szövetségét, hogy az ősi alapszám, a lovaglás helyett találjon mást, ami végül egy mutatványos, akrobatikus képességeket és komoly izomerőt igénylő akadályverseny lett. Hááát, nem lesz könnyű megszokni, de másképp kitessékelték volna a hivatalos programból azt a számot, ami nélkül egyszerűen elképzelhetetlen egy olimpia.

Mindez azt is jelenti, hogy bár jövőre Párizsban még lesz lovaglás, a jelenlegi ifi és junior korosztály erőteljesen ré kell, hogy feküdjön a „Ninja Warriorra”, az új akadályversenyre.

Mivel ebben a sportágban számos székesfehérvári klasszis volt, van és remélhetőleg majd lesz is, nem lehet közömbös számunkra a történet. Az Alba Volán SC (ma Volán Fehérvár) korábbi klasszisa, Vörös Zsuzsanna, aki a sportág első magyar női világbajnoka, majd olimpiai bajnoka lett, s egyelőre az első és utolsó székesfehérvári ötkarikás bajnok (2004, Athén), továbbá a legutóbbi, tokiói játékok egyetlen fehérvári érmese, Kovács Sarolta is öttusázóként okozott mindannyiunknak sok-sok örömteli pillanatot, kiváltképp szívügy volt számunkra, nagyon szurkoltunk azért, hogy mindenképpen maradjon műsoron a sportág Los Angelesben is. Maradt, hála a józan észnek!

A másik két tradicionális sportág közül a súlyemelés is megúszta egyelőre a „kispadra ültetést”, ám az ökölvívás nem! A legendás Papp László most biztosan forog a sírjában, de utolsó sportági olimpiai bajnokunk (1996, Atlanta), Kovács „Kokó” István is erőteljesen szomorkodhat, pedig utóbbi időben egyre nyomatékosabban ténykedett a nemzetközi (elsősorban profi) világszervezetek vezetőségében.

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. november
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Written by Mátay Balázs

2023-10-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami