Djoko-szappanopera: game, set, match: Ausztrália

Szerző: Mátay Balázs

2022-01-16

Csaknem két hetes huzavona után véget ért a férfi tenisz világranglistájának jelenlegi éllovasa, a szerb Novak Djokovics nem éppen dicsőséges ausztráliai szereplése, aminek különlegessége, hogy messze a teniszpályától zajlott, kezdve a Melbourne-i repülőtér elkülönített várójától a menekültek számára fenntartott hotelen át a bíróságig. Utóbbi ma kimondta: nincs további huzavona, az oltatlan 20-szoros Grand Slam-tornagyőztesnek el kell hagynia az országot, nem indulhat a hétfőn startoló Australian Openen, így az idén biztosan nem itt érheti el a rekordot jelentő 21. sikerét a négy klasszikus nagy torna egyikén. Ez most legfeljebb a majdnem fél éves kihagyás után még formáját kereső Nadalnak sikerülhet, ami azért a spanyol sztár jelen állapotában meglepő volna.

Aligha van ember, aki ne tudná: Nole (ez Djokovics „hivatalos” beceneve) oltásellenes, nem vette fel a koronavírus elleni védőoltások egyikét sem, ami alapból tiltja részvételét az év első Grand Slam versenyén. Az ausztrál torna szervezői azonban két hete különengedélyt adtak számára, mondván, Djokovics megmagyarázta, miért mentesülhet az oltás alól. Elmondta és megírta a szervezőknek, hogy ő bizony éppen néhány hete átesett a rettegett fertőzésen, így védettnek tekinthető. Ezt a verseny illetékesei elegendőnek gondolták, hogy zöld utat adjanak neki. Nem úgy az ausztrál közvélemény és a világ Szerbián kívüli részének döntő többsége.

Hatalmas tiltakozás zúdult a közösségi médián és minden formában a döntéshozókra, lévén a szabály egyértelmű, amit Ausztráliában vasszigorral be is tartatnak mindenkivel, tartassák be Djokoviccsal is, ha sztár, ha nem, mire fel kivételeznének vele? A kontinensnyi ország vezetői – érzékelvén a hatalmas tiltakozást -, úgy döntött, nem léphet be az országba a teniszező, akit, miután leszállt a repülőről, rögtön feltartóztattak a hatóságok, majd másnap a menekültek számára fenntartott szállóba vittek, miközben elindult a nagy jogászkodás, Djokovics jogászcsapata azonnal bíróságra vitte az ügyet, amely gyorsított eljárásban először úgy döntött: a szerb maradhat, mert úgy ítélte meg, nem ő tehet a kialakult helyzetről. Ezt követően el is hagyhatta az ideiglenes szállást, edzésbe állt Melbourne-ben.

Igen ám, de az ausztrál törvények szerinti döntési jog a bevándorlásügyi miniszternél van, ő pedig – nem siette el döntését -, néhány napja úgy határozott: nincs kivétel, Djokovicsnek törli a vízumát, mehet haza! Naná, hogy a formában lévő jogászbrigád újra a bírósághoz fordult, ha már egyszer sikerült, miért ne adhatna igazat másodszor is a világelsőnek? Most már tudjuk: nem adott. Elfogadta a miniszter döntését, melynek indoklásában szerepel, hogy mivel Djokovics nem oltott, ráadásul – mint közben kiderült – az állítólagos pozitív tesztjének tudatában részt vett több nyilvános eseményen, illetve fertőzötten interjút is adott egy francia lapnak. A Facebook és a Twitter bizony néha árulkodó tud lenni… Szóval Djokovics „nem jó fiú”, veszélyt jelent az ausztrálokra, ha maradhat, mert fennáll a kockázata annak, hogy itt sem lesz szabálykövető. Ezt követően Djokovics bejelentette: nem harcol tovább, elfogadja a döntést és bár nehéz szívvel, de elhagyja Ausztráliát.

Szimpátiától függően sokan többféleképpen ítélik meg a történteket. Akad, akik a szervezők súlyos hibájának tartják az egészet, mert ők engedték a teniszezőnek, hogy jöjjön, hogy induljon a tornán, dacára annak, hogy nyilvánvalóan hitelt érdemlően nem győződhettek meg arról, valóban jogosult-e mentességre. Ebben ennek a tábornak igaza van, az azonban vitán felül álló tény, hogy minden országnak saját szabályai, törvényei vannak a vírushelyzet idejére vonatkozóan, s bizony az ausztráloké igen szigorú és következetes: aki nincs oltva, nem léphet be az országba. Nyilván, ha valaki egészségügyi okokból nem kaphat oltást, az kivétel, de azt nehéz elképzelni, hogy egy erőtől duzzadó élsportolónak olyan betegségei lennének, amelyek kizárják az olthatóságát…

Összességében azt lehet mondani, hogy bár sajnálatos ez a hercehurca, ami Djokoviccsal történt, hibázott az Australian Open főszervezője, de hibázott, mégpedig ennél jóval nagyobbat, Novak Djokovics is, mert oltatlanul akart élni a kiskapun való belépéssel, miközben mindenki mással betartatják Ausztráliában a vírussal szembeni intézkedéseket, szabályokat, ráadásul – ha valóban december közepén megfertőződött – erkölcsileg lenullázta magát, mert a pozitív eredmény tudatában elment egy olyan sportági évzáróra Belgrádban, ahol több fotón is szerepel, csoportképen és szelfiken is, ráadásul gyerekekkel is közös képeket készítve, másnap pedig leült egy interjúra egy francia újságíróval, ahol még néhányan ott voltak.

A mi számunkra, kívülállók számára inkább ezek a cselekedetei azok, amelyek kicsapták a biztosítékot, nem a tény, hogy Djokovics nincs beoltva. Mert felelős ember, nem tehet ilyet! Sem egy teniszsztár, sem egy tanár, sem egy esztergályos, de még egy utcaseprő sem! Senki, aki tudja, hogy fertőző, de közösségbe megy, emberek közé. Ezen felelőssége alól pedig senkit sem mentesíthet semmi! Ettől még persze Novak Djokovics, mint teniszező, továbbra is a világ egyik legjobbja, sőt, minden idők egyik legjobbja marad, ám a járványhelyzetben tanúsított magatartása okán a „felelősség-ranglistán” éppen az utolsók között van, márpedig ez egy mélyen bevésett elégtelennel párosul az élet bizonyítványában, ami ott fog éktelenkedni igen sokáig, ha akarja, ha nem.

(Fotó: PA Media / BBC)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-01-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami