Az osztályzatok szerint is Tóth és Kalmár a Vidi legjobbjai

Szerző: Mátay Balázs

2023-12-22

Manapság számos sajtó- és szakmai orgánum minősíti, osztályozza az NB I-es labdarúgó mérkőzéseken pályára lépő játékosok teljesítményét, ám a hagyományai és múltja okán a Nemzeti Sport osztályozókönyve a mérvadó még ma is. A sportnapilap ma közzétette az őszi idény játékosrangsorát osztályzatai alapján. A Fehérvár FC labdarúgói közül ketten emelkednek ki: a kapus Tóth Balázs és a középpálás Kalmár Zsolt, akik az összesített rangsor élmezőnyébe tartoznak.

A mérkőzések legalább felén osztályozható futballisták „érdemjegyeinek” (0-tól 10-ig adható osztályzat) átlaga alapján 141 pályára lépett mezőnyjátékosból és 10 kapusból mindössze 12-en érték el, vagy haladták meg a 6-os átlagot, köztük a már említett két Vidi spíler. A kapusok között kerek 6.000-ás átlagot hozó Tóth Balázs a hálóőrök külön versenyében Szappanos Péterrel holtversenyben áll a 2.-3. helyen a DVSC éppen kilenc meccset elérő, tehát már figyelembe vehető portása, Megyeri mögött és a Demjén, Dibusz, Piscitelli trió előtt.

Még nála is magasabbra értékelték az NS szakírói az ősz elején Dunaszerdahelyről a Vidihez igazoló válogatott „playmakert”, irányító-támadó középpályást, Kalmár Zsoltot, aki az első két meccsen még nem volt a Vidi játékosa, majd idény közben egy találkozót kisebb, az utolsó hármat pedig súlyosabb sérülése okán (kedden megműtötték, talán márciusban térhet vissza) ki kellett hagynia. A válogatott kiválóság 11 mérkőzésén 6.091-es átlagot hozott össze, amivel a mezőnyjátékosok rangsorában az 5., a kapusokét is beszámolva az abszolút rangsorban pedig a 6. lett félidőben, félidénynél.

A minap publikált értékelésünkben is elsődlegesen e két játékos érkezésének és teljesítményének, a csapat összteljesítményére gyakorolt hatásuknak tulajdonítottuk az őszi feltámadást, a félidény kétharmadában nyújtott jó, jelenleg dobogót érő produkciót. A jelek szerint az  NS osztályzatok is erről árulkodnak…

A piros-kékektől a mezőnyjátékosok ranglistáján 5.687-es átlagával a 27. Katona Mátyás, az 5.647-es átlagával 34. helyen álló Kenan Kodro, valamint Tobias Christensen (5.538 – 46. helyezés), Schön Szabolcs (5.533 – 48.), Gergényi Bence (5.437 – 65.), Szabó Levente (5.417 – 66.), Csongvai Áron (5.412 – 69.), Lirim M. Kastrati (5.364 – 78.), Deybi Flores (5.333 – 86.), Nikola Serafimov (5.143 – 11.) és Bese Barnabás (5.083 – 120) az, aki a számok szerint is átlag felettit tett ki a zöld gyepre az elmúlt hónapokban.

A még gyakran pályára lépett, de 9-nél kevesebbszer osztályozhatók közül a csatár Mamadou Karamoko emelhető ki, aki bár nehezen lendült játékba és kétszer meg is húzodott, le kellett cserélni, összességében két fontos gólt szerzett és jó összkép alakult ki róla. Amennyiben tavasszal nem sérül meg és folyamatosan tud játszani, még többet letehet az asztalra. Mellette Spandler Csaba tett hozzá időnként a Vidi produkciójához. Az elején, amikor rendszeresen játszott, ő volt a védelem egyik leggyengébb láncszeme, majd sokáig nem kapott lehetőséget, csak néha 2-3 percet. Viszont a záró körben Serafimov eltiltása okán újra a védelem tengelyében volt végig a Paks ellen és jól is teljesített, sőt, ki lehet jelenteni, igazából ez az egy meccse volt átlagon felüli. Ez egyelőre kevés.

Éppen annyira, mint az ugyancsak védő, ám talán még nála is lassabb, körülményesebb, statikusabb Kasper Larsen, akit annak ellenére igazolt le kölcsönjátékát követően végleges szerződéssel a Vidi még az előző idényben, hogy akkor sem látszott benne sok fantázia. Grzelak egy darabig próbálkozott vele, de idővel rájött, hogy hiába. Ő a kifejezett kidobott pénz az ablakon. Amint tud, valószínűleg megszabadul tőle a vezetőség.

Az ifjonc Pető Milán tehetséges, mint az édesapja, Pető Tamás volt jó 3 évtizeddel ezelőtt, ő is sokat volt sérült, de amikor nem, rendszeresen kapott lehetőséget, amivel részben élt is, szép jövő előtt áll.

Rúben Pinto jó kiegészítő ember, nem sokat játszott, akkor is többnyire csak perceket, nehéz minősíteni a produkcióját. Éppen úgy, mint Berki Marcellnek és Franck Bambocknak, akik csak néhányszor és perceket kaptak. Előbb fiatal csatár, ha többet játszik, talán mutat is valamit. Utóbbi viszont egyértelműen hatalmas melléfogás, talán a Vidi II. NB III-as szintjét megüti, de semmiképpen sem első osztályú a tudása.

A kapus Kovács Dániel a tavalyi szenvedés után még ebben az idényben is kezdőként kapott lehetőséget az első meccseken Grzelaktól, aki az ő esetében is rádöbbent, hogy posztján a mezőny legharmatosabbjai közé tartozik. Ezt nagyon erősen demonstrálja is az   tény, hogy amikor megérkezett Tóth Balázs és a 4. meccstől már ő védett, egyből érezhető, látható volt a fájó különbség  – nem Kovács javára – a két portás között. A szurkolókkal is összetűzésbe keveredett, aligha van jövője Fehérváron.

A két válogatott védő, Fiola Attila és Hangya Szilveszter sem nagyon minősíthető, mert bár a csapatkapitány Fiola az ősz első harmadának végére felépült akkori sérüléséből és volt néhány jó meccse, a válogatottban újra megsérült, így nem sok hasznát tudta venni klubcsapata. Remélhetőleg tavasszal nem lesz problémája, az utolsó meccseken már kispadozott, de nem állt be. Hangya igazán nagy kérdőjel. Már lassan egy éve nem bevethető sérülése és műtéte okán, ha vissza is térhet, olyan mértékű a fizikális és játékbeli lemaradása, hogy ebben az idényben már meglepetés volna, ha hasznára lenne a Vidinek. Nem lenne meglepetés, ha legkésőbb nyáron eligazolna, feltéve, ha felépül addigra teljesen…

Zeke csak az első 4  meccsen játszott, aztán a tavalyi kölcsön után végleg visszatért Kecskemétre. Azon a 4 meccsen is vékony volt a produkciója, de a KTE-nél sem remekel, mert bár rendületlenül bíznak benne, az, hogy a rangsorolható 141 mezőnyjátékosból a 130. helyen áll leggyengébb kecskemétiként a listán, sok mindent elárul.

A „Vidi TOP 11” játékosrangsor tehát így néz ki a 2024-es tavaszi folytatás előtt:

  1. Kalmár Zsolt
  2. Tóth Balázs
  3. Katona Mátyás
  4. Kenan Kodro
  5. Tobias Christensen
  6. Schön Szabolcs
  7. Gergényi Bence
  8. Szabó Levente
  9. Csongvai Áron
  10. Lirim M. Kastrati
  11. Deybi Flores

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2023-12-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This