A Vidi Horvátországban, Kodro és Flores távozóban

Szerző: Mátay Balázs

2024-01-05

Az őszi bravúr, a félszezon 3. helyezése újra (v)érmes reményekkel töltötte el a Fehérvár FC már-már hitehagyott szurkolóit. Ennek fényében egy jól irányzott jobbegyenessel ér fel a drukkerek számára a hír, miszerint az NB I-es góllövőlista vezetője, Kenan Kodro a Ferencvárosba tart, mi több, a középpálya stabil oszlopa, Deybi Flores is távozni készül. Akárhogy is reménykednek a Vidi-szimpatizánsok, mindketten valóban távozhatnak, úgy tudjuk, az egyezségek már megköttettek. A bejelentések még nem történtek meg, de ez sem késik soká, hacsak nem történik valami váratlan fordulat.

Hangsúlyozandó: nem a Vidi akar megszabadulni a két játékostól, Kodro szerződése nyáron lejár, s ingyen távozhat, ha nem hosszabbít szerződést a Sóstón. Most még kaphat érte egy csinosabb összeget a fehérvári klub. Mivel úgy hírlik, rendkívül elszánt csábító a Fradi, végső esetben leteszi érte a szerződésében foglalat kivásárlási-lelépési árat, így ha tetszik, ha nem, el kell őt engedni. Természetesen abban az esetben, ha a futballista nem akar távozni, akkor két megoldás azért van: részint jelzi a kérő csapatnak, hogy nem óhajt náluk futballozni, ha fizetnek érte, ha nem, ő nem megy. Ez megtörtént már sok esetben, igaz, ezek ritkán derülnek ki, mert egyezség híján eleve nem jelentik be az üzletet a felek… A másik lehetőség pedig az, hogy a csábított játékos, gyorsan szerződést hosszabbít klubjával, s az új kontraktusban már egy olyan kivásárlási ár szerepel, amit magyar csapat biztosan nem tud kifizetni. Ez eddig nem történt meg, ami sokat elárul a helyzetről.

Kodro többször hangsúlyozta, szereti Fehérvárt és a csapatot, korábban mindig visszautasított minden ajánlatot, mivel azonban Budapest közel van Fehérvárhoz, lakhelyet nem kell cserélnie családjával, hajlik a váltásra, az érte kapott pénzből pedig a Vidi tud a helyére csatárt igazolni még a télen. Ez azért nem olyan egyszerű, mivel minőségi befejező csatár nem szaladgál sok szabadon igazolhatóként a téli piacon, főleg olyan, akit a piros-kékek meg tudnak vagy akarnak fizetni.

Márpedig minőségi támadók kellenek, mert amellett, hogy Kodro megy, a távozás felé kacsintgat Kastrati és Szabó Levente is, Karamoko pedig eleve kölcsönben van a klubnál. Ha télen nem érkeznek megfelelő minőségű támadók a Sóstóra, akkor nyáron kell kapkodni pótlás után, ami ritkán szokott jól elsülni, hiszen nem darabra, minőségre keresne csatárt a klub. Persze nyilván nem fog a felsoroltak mindegyike távozni, de benne van a pakliban, fel kell rá készülni.

Flores már eleve nem is tért vissza a téli pihenő után, nem véletlenül, mivel szinte biztosan a tengerentúl folytatja az MLS-ben, mert olyan ajánlat futott be érte, ami anyagilag megéri a fehérvári klubnak. Az ő pótlása mindenképpen könnyebb feladat lesz, mint a gólfelelősé, mert lehet, hogy érkezik egy jó statisztikákkal vagy jó ajánlókkal rendelkező támadó – ilyen az a szlovén csatár is, aki erősen sanszos, hogy Fehérváron köthet ki -, ám azt nem lehet előre tudni, hogy miként passzol az érkező a csapat játékához, mennyire lesz meg közte, új társai és az edző közötti „ph”, ami nélkül úgy járhat vele a klub, mint Bumbával, aki Kisvárdán virágzott, kulcsjátékos volt, gólokat is szerzett, a Vidihez igazolva pedig momentuma sem volt, örültek, hogy a Győr befogadta, leigazolta az NB II-be.

Sokakban felmerülhet a kérdés, miért éppen a Fradi és miért most vinné Kodrót, hiszen vannak minőségi támadói? A Válasz roppant egyszerű: a sérüléséből felépült, ősszel parádézó Varga Barnabásért olyan külföldi ajánlat fekszik a Ferencváros vezetőinek asztalán, amelynek realizálása esetén négy Kodróra elegendő pénzt söpörhet be a bajnoki címvédő… Taktikaileg sem rossz húzás ez a zöld-fehérektől, mivel riválist gyengítenének, ráadásul „visszavágnának” Petrjakért, akit 4 és fél éve úgy igazolt le a Vidi, hogy a Fradi nagyon meg szerette volna tartani és alaposan megorrolt a fehérváriakra, akik a háttérben szépen megegyeztek a szélső átigazolásáról ukrán klubjával, amely addig csak kölcsönbe adta az FTC-nek, így mielőtt a zöld-fehérek leköthették volna magukhoz egy végleges szerződéssel, már aláírt a Vidihez.

Alakulnak tehát az újabb magasra csapó hullámok a Vidinél, amelyhez ma egy újabb ifjonc érkezett, a korábbi sportigazgató, Kovács Zoltán 16 éves fia, Kovács Patrik személyében, aki bármennyire is legyen ügyes, tehetséges, biztosan néhány évig még várnia kell arra, hogy stabil játékosa legyen a Vidinek.

Apropó, Kovács Zoltán! Az újpesti kötődésű ex-sportigazgató újbóli fehérvári szerepvállalása sem kizárt, úgy tudjuk, benne van a pakliban a visszatérése valamilyen formában.

Az már teljesen eltörpül a fentiek mellett, hogy egyébként a Fehérvár FC ma elutazott horvátországi edzőtáborozásának első szakaszára, Umagba, ahol 2 x 1 hetet töltenek januárban és összesen négy felkészülési találkozón lépnek pályára. Elsőként jövő pénteken a horvát listavezető Hajduk Split ellen.

Érdekes, izgalmas napok, hetek várnak a Vidire és a szurkolókra, érdemes fokozottan figyelni a híreket, mert egyre sűrűbben jönnek a bejelentések…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-01-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This