A Vidi focizott, a Puskás gólokat lőtt…

Szerző: Mátay Balázs

2024-09-22

Változatos, jó iramú, élvezetes összecsapáson 3-0-ra legyőzte a Fehérvár FC-t a Puskás Akadémia a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 7. fordulójában. Aki nem látta a meccset, azt gondolhatja, sima felcsúti siker volt, pedig ez finoman fogalmazva sem fedi a valóságot. A Vidi fiatal csapata bátran, a találkozó nagyobb részében ellenfelénél tetszetősebben, jobban focizott, ám hiába lőtt többet kapura, hiába adódott több minőségi lehetősége, a befejezések nem sikerültek, miközben a Puskás jól kontrázott és szerzett három gólt. Az mindenképpen jó hír Fehérváron, hogy a hajrában csaknem egy év után visszatért a pályára Kalmár Zsolt!

Továbbra is mesze sem komplett kerettel számolhatott Pető Tamás vezetőedző: Ominger és Kastrati műtét után lábadozik, kisebb sérülés miatt pedig az új fiú, Kiwinda, valamint Simut és Veszelinov hiányzott. Kalmár Zsolt ugyan ott volt már a kispadon, sőt be is állt a végén 10 percre, de 11 hónapja játszott utoljára…

A mérkőzést minden gondja ellenére jobban kezdte a vendég piros-kék alakulat, Pető Milán előtt már a 8. percben hatalmas lehetőség adódott, de az ötösről laposan ellőtt labdáját Pécsi Ármin lábbal védeni tudta. Az első igazán veszélyes hazai akció végén megszerezte a vezetést a PAFC: a 12. percben Milicevic kicsit rosszul helyezkedett a bal oldalon, a felfutó Soisalo ellépett mellette, lapos beadással pontosan centerezett, az érkező Colley – akire pont nem jutott védő – pedig az ötösről a jobb alsó sarokba továbbított.

A vendéglátók vezetése megfogta kicsit a Vidit, Golla fejeséné Dala védett nagyot, Plsek lövése pedig a védőkről pattant ki. Néhány perc után újra felpörgött a fehérvári gárda, Pécsi bizonytalankodását követően Katona majdnem üres kapura lőhetett, de mentettek a felcsúti védők. Pécsi után a másik fiatal kapus, Dala is bemutatta, hogyan nem szabad kijönni a kapuból, ám Nissila éles szögből leadott lövését Milicevic vágta ki a kapu torkából.

Ekkor a PAFC focizott némi fölényben de aztán Melnyik blokkolt lövése jelezte, hogy új erőre kapott a Vidi. Holender adott be az alapvonalról, de Bedi közeli, gyenge fejese – pedig nagy ziccer volt – Pécsi kezei között landolt.

A szünetet követően szűk negyedóra alatt négy gólt is (!) szerezhetett volna Pető Tamás együttese: előbb Melnyik jobb oldali beadását Gradisar fejelhette 4 méterről kapura, de éppen középre, így Pécsi védeni tudott. Nagyon nagy ziccer volt! Nem sokkal kisebbre sikeredett Spandleré sem, aki Milicevic bal szélről érkező beadását fejelte 6 méterről nem sokkal fölé. Néhány minutummal később a cserként beállt Kovács Mátyás lőhetett 10-ről remek helyzetben, de lassan tette mindezt, kivárt két ütemet, hogy az egyik berepülő védő blokkolni tudjon… A 60. percben Gradisar kiváló helyzetfelismeréssel, háttal a kapunak emelt egy szépet, Pécsi Ármin „kiimádkozta” a léc alól, éppen a háló tetején landolt a játékszer.

Nem jött a Vidi gól ennyi ziccerből sem, naná, hogy a másik oldalon jött a második hazai találat! Megint Soisalo robogott el egy kontrából a jobb oldalon, középre ívelését honfitársa, a szintén finn Nissila fejelte négyről a kapu közepébe. Ez teljesen leforrázta a Vidi fiataljait, mert nekik hat nagy lehetőség sem volt elég egyetlen gólhoz, miközben a Hornyák-legénység három helyzetéből kettőt kihasznált.

Ezek után azon már senki sem csodálkozhatott, hogy a 70. percben Melnyik bombáját Pécsi a bal felső elől ütötte ki, hogy aztán megérkezzen a kegyelemdöfés: a 78. minutumban a két perccel korábban beállt Levi 18-ről tekert a jobb felső sarokba, lezárva a meccs érdemi részét. Még egy 11-est „elfelejtett” megadni a Vidinek Káprály játékvezető, miután a lassításokból egyértelműen látszott, hogy a csereként beállt Kovács Bencét a mezénél fogva „gyötörték” a gyepre a kaputól 10 méterre, de lábbal is besegítettek, ollóba fogva a fiatal támadót. Hogy ezt miként nem látták a VAR-szobában sem 11-esnek, azt nehéz megtippelni…

A megyei rangadót tehát a helyzeteivel jól sáfárkodó, hosszabb kispaddal és minőségibb kerettel rendelkező Puskás Akadémia megnyerte, de minden dicséretet megérdemelnek a fehérvári játékosok is, mert a gólhelyzetek kihasználását leszámítva a játék egyéb elemeiben minimum pariban voltak ellenfelükkel, sőt, több tekintetben fölé is kerekedtek.

Ez a nagyon fiatal Vidi egyre markánsabb, bátor focit játszik, amely a támadásokra alapul, küzd, hajt, minden tekintetben nagyon szimpatikus, amit csinál. Ahhoz viszont, hogy ez eredménnyel is párosuljon, elől és hátul is jobban kell koncentrálni. Nincs az a csapat, amely ellen ki lehet hagyni 6 tiszta ziccert büntetlenül és hátul belefér két komoly helyezkedési hiba. Amennyiben ezeken egy kicsit tud javítani a Fehérvár FC, bárkinek, bárhol komoly gondot tud okozni a bajnokságban.

A legközelebbi javítási lehetőség a legutóbbi ezüstérmes Paks elleni hazai mérkőzésen adódik, szeptember 29-én, vasárnap 15.30-kor.

(Fotó: Fehérvár FC, MTVA)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This