A nap kérdése: pontokat vagy fiatal perceket gyűjt a Vidi?

Szerző: Mátay Balázs

2024-03-10

Hazai pályán 2-0-ra kikapott a címvédő Ferencvárostól a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 24. fordulójában a Fehérvár FC. A sikerével a Debrecen ellen 1-1-re végző Paksot visszaelőzve hosszú idő után újra a tabella élére állt a zöld-fehér alakulat, melynek mindkét gólját (ki más?) Varga Barnabás fejelte. A Vidinek ez volt zsinórban a harmadik veresége, ráadásul szerzett gól nélkül, ennek ellenére is 4 pont előnnyel még mindig a dobogó 3. fokán áll a Puskás Akadémia előtt.

Már a találkozó előtt úgy hírlett, hogy a Red Blue Devils ultrái külön koreográfiával készültek erre a találkozóra, ami később be is bizonyosodott: a kezdésnél, majd a találkozó folyamán még kétszer dobtak be olyan elemeket, amelyek nem megszokottak általában. Kiváltképp a meccs hajrája előtt bemutatott kék-fehér füstfelhő és rögtönzött tűzijáték sikerült látványosra, ami miatt percekig állt a játék, mintha egy hosszú ivószünet lett volna, igaz, Berke játékvezetőre ez sem volt nagy hatással, mert a végén csak 4 percet hosszabbított, a reális 7-8 helyett, hiszen számos csere és fetrengések miatt is sokat állt a játék.

Na, de vissza a „szakmai” történésekhez: A hazai viszonylatban komoly rangadónak számító presztízsmeccs első félideje – de tulajdonképpen az egész találkozóra igaz a megállapítás – nem hozott hatalmas iramot, küzdelmet és főleg nem focit, jellemző, hogy az első kaput eltaláló lövésre a 39. percig kellett várni, amikor Gradisar szépen tekert laposan a bal alsó sarok felé 15 méterről, ám Dibusz hatalmasat nyújtózkodva bravúrral hárított. Ezt megelőzte még a 22. minutumban Stefanelli nagy ziccere is: Csongvai bal oldali szabadrúgását követően a kapu torkában képes volt az előtte álló Civic hátára, tarkójára bólintani a labdát.

A Fradinak 1-2 távoli próbálkozása akadt, ami mellé, fölé szállt, vagy blokkolták, sok más nem, egészen a 42. percig, amikor Marquinhos bal oldali beadására Varga Barna érkezett és az ötösről a sokadszor lassan és rosszul reagáló Spandler, valamint az alig felugró Csongvai között a hazai kapuba fejelt. Hidegzuhany a Vidinek, nem volt addig ez benne a meccsben, legalábbis a látottak alapján. Viszont a Fradi nem véletlenül emelkedik jelenleg ki a hazai mezőnyből, bármikor villanhat, ahogy most. Ennél a találatnál Serafimov rossz döntését is meg kell említeni, mivel visszafelé rohanva középről – éppen Varga mellől elfutva, szabadon hagyva őt – késve váltott ki a bal oldalon felnyargaló Marquinhosra, így esélye sem volt odaérni a beadás előtt, a helyén pedig, ahol lennie kellett volna, középen, a Vargánál majdnem egy fejjel alacsonyabb Csongvai és sokadszor rosszul helyezkedő Spandler együtt sem tudta megoldani azt, amit talán ő meg tudott volna, lévén jó a légicsatákban, hogy elfejeljék a játékszert a zöld-fehérek gólvágója elől.

A második félidőben hamar jött az újabb Varga fejes, ezúttal az 52. percben Civic ívelte be a labdát, a góllövőlista vezetője pedig előrevetődve 6 méterről mattolta a tehetetlen Tóth Balázst. A teljes védősor asszisztált ehhez a gólhoz, aki szépen körbevették Vargát, de képtelenek voltak közbelépni. Serafimov, Spandler, Bese és Gergényi is közelről nézte az újabb bekapott gólt.

A másik oldalon azonnal szépíthetett volna Stefanelli, ám Katona pontos beadását 3 méterről nem találta el, pedig csak a lábát kellett volna beletennie, de kicsit túlfutott a beadáson, így oda lett egy újabb nagy hazai lehetőség. Ahogy a másik oldalon is, mivel Zachariassen, majd Marquinhos lehetőségénél Tóth Balázs védett bravúrral.

A hajrában még volt egy Csongvai szabadrúgás, amit ismét Dibusz védett szépen a jobb saroknál, majd már csak kisebb lehetőségek akadtak mindkét oldalon. A Fradi nyert, nem érdemtelenül, mert egy Vargával határozottabb, élesebb volt a kapu előtt, és mert pontosabban játszott, mint a hazai egylet. Az első félidő inkább a Vidié, a második már inkább  Ferencvárosé volt, igaz, 0-2 után eleve nem kellett már agyon törnie magát, mert a piros-kékek meg sem próbálhatták, amit az őszi meccsükön, amikor 0-2 után alig negyedóra alatt fordítottak egy parádés szakasszal. Igaz, akkor sem győzött a Vidi, de kiváló focit láthattunk akkor tőle ebben a periódusban. Szóval meg sem próbálhatták a fordítást, mivel már nem volt kellő minőség a pályán hazai oldalon.

Furcsa volt nézni, hogy a Fehérvár FC vezetőedzője, Bartosz Grzelak tulajdonképpen a 60. percben feladta a mérkőzést, mert előbb behozta Tóth Tamást és Simutot, majd nem sokkal később Petőt, végül pedig Berkit és az alig 16 éves Kovács Patrikot is, miközben az egészségesen – és persze, ha játszik – lendületes és veszélyes támadó, Karamoko nem kapott lehetőséget. Volt tehát a pályán hat fáradt, elcsigázott felnőtt és öt utánpótlás korú labdarúgó a vendéglátók oldalán.

Nyilván fontos a tinik szerepeltetése, hogy a jövő Vidi oszlopai kapjanak lehetőséget, ám ezzel van némi bibi. Először is az, hogy ezek a srácok már kaptak annyi lehetőséget, hogy látni lehessen, nem mindegyikükből lesz később húzóember, mert egyszerűen nem elég ügyesek, nem elég jók ehhez. Pető Milán, Kovács Patrik és talán Tóth Tamás Vid lehet az, aki valóban évek múlva stabil csapattagok lehetnek, Simut sem ügyetlen, de nála már nem egyértelmű a helyzet, Berki viszont teljesen reménytelen, hogy valaha is az legyen.

Akárhogy is van, a vezetőknek és elsősoron Bartosz Grzelak vezetőedzőnek el kell döntenie, hogy a fiatalperceket akarja gyűjteni még a szezon végéig vagy netán a  pontokat? Mert ha utóbbit, akkor jó, ha valaki még most szól neki, hogy ezzel a módszerrel nem fog menni, nemhogy a dobogó nem lesz így meg, minden ellenlábas előzékenysége és sűrű pontvesztései ellenére, de még az első ötben sem lesz ott a Vidi a végére, ami azért nehezen lenne magyarázható minden körülményt figyelembe véve sem.

Most elmegy a fehérvári csapat Kecskemétre (március 16., 17.45), ahová éppen nem pontokat gyűjteni jár mostanság, majd a Puskás Akadémiához látogat március 29-én, pénteken 20.00 órakor. Amennyiben újabb vereségek jönnek, a felcsúti, vármegyei derbit követően szinte biztosan már más áll majd a 3. helyen.

(Media24, fotó: Mátay Balázs)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-03-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami