A „földönkívüli” úszó edzőjével is tanácskozott Dániel András

Szerző: Mátay Balázs

2023-10-09

Nagyszabású úszóedzői konferencia helyszíne volt ez elmúlt napokban az Egyesült Államokban Fort Lauderdale városa. A Coaches Clinic elnevezésű eseményen részt vett a székesfehérvári úszósport legendás szakembere, a Delfin SE alapítója, vezetője, Dániel András.

A korábban számos országos bajnokot, Eb-érmest, olimpikont is trenírozó szakember olyan világhírű edzők társaságában szerzett újabb jelentős tapasztalatokat, mint a „földönkívüli” 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps egykori mestere, Bob Bowman (a címlapfotón Dániel Andrással), vagy az ugyancsak világsztárok sorával dolgozó számos olimpiai érem és vb-cím kovácsaként jegyzett Mark Schubert és Dave Salo.

Dave Salo olimpiai- és világbajnokok sorával dolgozott együtt, közülük talán Lenny Krayzelburg volt a legeredményesebb 4 olimpiai arannyal.

– A konferenciának Fort Lauderdale adott otthont. Ebben a városban van a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnoka, az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), amelyben a világ számos, az úszósportban kiemelkedőt alkotó edző és versenyző – köztük több magyar – kapott helyet, amelyre igazán büszkék lehetünk.

Nos, ennek a csarnoknak a szomszédságában, folyt három napon keresztül a konferencia, amelyen igen neves és eredményes, nemzetközileg elismert edzők, tartottak előadásokat. Ezek az expozék a tapasztalataikról, valamint a jelenkor új tudományos eredményeiről adtak számot. Magyarországról a Magyar Úszó
Szövetség két munkatársa mellett vehettem részt a rangos rendezvényen.

De, most vissza a főszereplőkhöz: a konferencián előadást tartott Mark Schubert és Dave Salo, akik az USA nemzeti úszóválogatottjának vezetőedzői, mi több a korábban és jelenleg Dél-Kaliforniában tanuló számos magyar versenyző felkészítői, így pl. Hosszú Katinkáé, Flaskay Misié, Kerékjártó Tamásé, „Karikáé”, Kiss Boldizsáré és Mészáros Gergőé, akik Katinka kivételével mind  a Delfin SE versenyzői is voltak.

Mark Schubert egykor versenyzőként, majd később edzőként is „Premier Ligás” kategóriát képviselt, 17 olimpiai érem kovácsa!

Jelen volt továbbá az egyik legfrissebb magyar érdekeltségű edző, Bob Bowman, aki a legfiatalabb magyar egyetemi hallgatót, Kós Hubertet segítette a világbajnoki dobogó tetejére. El kell mondanom, a találkozásunk ismét olyan örömteli volt, mint néhány éve, még a Covid előtt, amikor utoljára jöhettünk össze hasonló eseményen. – összegezte amerikai élményeit a „fehérvári úszópápa”, Dánel András.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-10-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This