Fehérvári balett: végre jöhet Aladdin!

Szerző: garanddesign

2021-05-16

A Székesfehérvári Balett Színház 2021. május 23-án, vasárnap 19 órakor végre bemutathatja a pandémia miatt korábban elmaradt Aladdin című családi mesebalettet. Nemes Zsófia rendező-koreográfus óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló előadása káprázatos mesevilágba repít a varázsszőnyegen – a járványhelyzet miatt egyelőre online. 

Nemes Zsófia vendégkoreográfus a Székesfehérvári Balett Színháznál. Gyermekkorában klasszikus balettet tanult, majd mikor megismerkedett a modern tánccal, a tánc lett az élete. Elvégezte a Testnevelési Egyetemet, és a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakán is diplomát szerzett. Pályafutásának első jelentős sikereit a Sarbo Táncegyüttessel érte el, melynek egyik alapító tagja is volt. A Figurák Táncszínház vezetője, majd a Szegedi Kortárs Balett szólistája lett. 2004-től szabadúszóként dolgozott több hazai és külföldi koreográfussal (többek között Bozsik Yvette-tel, Kovács Gerzson Péterrel, Rui Hortával). 2004 óta a PR-Evolution Dance Company tagja, 2008 óta a társulat művészeti vezetője és koreográfusa.  A székesfehérvári társulatról a próbák során azt mondta: „Elképesztően könnyű a csapattal dolgozni, igazi élmény. Azon felül, hogy rendkívül tehetségesek, nagyon alázatos és dolgos a társulat, szinte éheznek a munkára. Örülök, hogy az a megtiszteltetés ért, hogy megismerhettem őket, és velük dolgozhattam. Tiszta szívből kívánom nekik, hogy áldás legyen a munkájukon, mert nagyon megérdemlik.”.
Az Aladdin című családi mesebalett egy fiú története, aki nem félt nagyot álmodni. Egy fiúé, aki nem félt küzdeni. Egy fiúé, aki nem félt mindent feladni a boldogságért. Aladdin, a tiszta szívű tolvaj fiú történetéről szól a mese, aki megpróbáltatásai során elnyeri a szépséges Jázmin hercegnő kezét. A táncosok a varázsszőnyegen elrepítik a nézőket egy titokzatos arab birodalomba, ahol csodából és nevetésből nem lesz hiány. Izgalmas bazár, kincsekkel teli barlang, misztikus csodalámpa egy tréfás kedvű dzsinnel, pompás palota egy vajszívű szultánnal és egy hataloméhes udvari varázslóval – a jó és a rossz örök harca, a szegénység és a gazdagság találkozása.
A két főszerepet az előadás betanító és próbavezető balettmesterei, Cristina Porres Mormeneo és Fernando Gabriel Luis Luis, valamint Kovalszki Boglárka kartáncos és Lin Yun-Cheng karköteles szólista táncolják váltott szereposztásban. A Dzsint Leigh Alderson, Abut Dušana Héraková és Yoshitake Koh, Jafart David Janík és Valerio Zaffalon, a szultánt Valerio Zaffalon és David Janík, Jágót Elisa Insalata és Elisa Lodolini személyesítik meg. A színpadon megjelennek még az afrikai és kínai kérők kísérőikkel, Aladdin kísérői, piaci árusok és őrök, Dzsini másolatok, Dzsini tánckar, Dzsini pincérek, a Jafart szolgáló őrök, Jafar hipnotizált népe, sőt, még pingvinek is. A balett dramaturgiáját Fabacsovics Lili készítette, a díszletet Molnár Zsuzsanna, a táncosok jelmezeit Nemes Nóra tervezte. Teljesen új lesz a darab zenéje, amit Gergely Attila szerzett. Nagyon mesés, arabos, vicces és játékos lett a hangzás, ahol pedig kell, nagyon drámai. Csak a tánc nyelvén szólnak majd a gyermekekhez, nem lesznek énekesek, és nincs, aki elmondja a történetet, csak a táncosok maguk.
A különleges mesebalettet a társulat eredetileg az előző évadban tervezte bemutatni, de a koronavírus-járvány közbeszólt. Idén tavasszal végre elkezdődhettek a próbák, amelynek köszönhetően biztossá vált, hogy a közönség 2021. május 23-án, vasárnap 19 órakor már láthatja az előadást a balettszínház hivatalos YouTube csatornáján (www.youtube.com/SzékesfehérváriBalettSzínház) és Facebook-oldalán (www.facebook.com/fehervaribalett).
Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by garanddesign

2021-05-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This