Pilinszky Jánosra emlékezett csütörtökön délután a Vörösmarty Társaság Székesfehérváron. Zenés-verses műsort és koszorúzást szerveztek a tiszteletére Kígyó utcai emléktáblájánál, annak a panelháznak az oldalában, ahol utolsó éveiben lakott. Hosszú idő óta ez volt az irodalombarát szervezet első, személyes részvételű rendezvénye. 
 
Pilinszky János több szállal kötődött Székesfehérvárhoz, számos kiállítást nyitott meg az 1960-as és 1970-es években a mai Szent István Király Múzeumban.  Élete utolsó éveit is a városban, egy Kígyó utcai panellakásban töltötte, egykori lakhelyét ma emléktábla jelzi. Utolsó nyilvános szereplése is Székesfehérvárhoz kötődik, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában vendégeskedett 1981. március 25-én, Bartók Béla 100. születésnapja alkalmából tartott rendhagyó irodalomórát. Az esemény után mindössze két hónappal elhunyt.
 
Az idén 100 éve született és napra pontosan 40 esztendeje elhunyt Pilinszky János tiszteletére szervezett emlékező műsort a Vörösmarty Társaság. Az ünnepélyes eseményre a Kígyó utca 4. számú háznál, a Pilinszky emléktáblánál került sor. A műsorban Cserta Gábor és Cserta Balázs muzsikáltak, majd rövid verseket szavaltak a társaság tagjai - Saitos Lajos, Bokros Judit, P. Maklári Éva, Gál Csaba, Koch Imre, Cseke J. Szabolcs, Bobory Zoltán és Pálfalvi András.
 
Örömteli, régóta vár esemény volt ez, hiszen a koronavírus-járvány miatt a társasági tagok az elmúlt hónapokban nem szervezhettek közösségi programokat, találkozókat. A megemlékezés zárásaként a résztvevők koszorút helyeztek el a József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő emléktáblájánál.
 
(ÖKK, fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. július 29. csütörtök 07:56,
Márta, Márti és Flóra napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com