Interaktív gyerekfoglalkozás keretében az erdőtüzek megelőzésére hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. június 17-én a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétumban. A kiránduló gyerekeknek az erdei foglalkoztató teremben Kálmán Kristóf erdőmérnök mesélt az erdők szabályairól, majd Sallai László tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője a helyes erdei tűzgyújtási praktikákra hívta fel a figyelmet.
 
A szakemberek ezután a vadaspark kijelölt tűzrakó helyein bemutatták a helyes tűzrakás fortélyait, és felhívták a figyelmet a lángok továbbterjedésének veszélyeire. A gyerekek kipróbálhatták, hogyan lehet könnyen és biztonságosan eloltani a visszamaradt parazsat egy kis homokkal, földdel, egy palack vízzel vagy akár egy üveg szénsavas üdítővel. A nyári melegben a felfrissülésről a székesfehérvári hivatásos tűzoltóság vízszállítója gondoskodott. Az interaktív foglalkozás pillecukor sütéssel, és a tűzrakóhelyen parázsló fa gondos oltásával zárult.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. a közelmúltban kötött együttműködési megállapodást, amelynek kiemelt célja a két szervezet szakmai tevékenységnek kölcsönös támogatása mellett a hasonló prevenciós gyakorlatok, tájékoztatók szervezése.

Fejér megyében évente átlagosan ötszáz-hatszáz erdő- és vegetációtűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ezeknek a tűzeseteknek a kilencvenkilenc százaléka emberi tevékenységre, túlnyomórészt gondatlanságra vezethető vissza, ezért odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Csupán néhány egyszerű szabályról nem szabad megfeledkeznünk: 

(Fotó: katasztrófavédelem)