Három hónap alatt 84 lakástűz, 6 sérült Fejérben

Szerző: Media24

2023-04-15

Fejér vármegyében összesen 84 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat 2023 első negyedévében. Ezekben a tűzesetekben hatan megsérültek, közülük többen füstmérgezést szenvedtek.

Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 62 órára volt szüksége a tűzoltóknak, az égő épületekhez 179 tűzoltójármű vonult Fejér vármegyében. A három hónap alatt összesen 1114 négyzetméternyi épített terület égett le, a tűz miatt több otthon lakhatatlanná vagy fűthetetlenné vált.

A 84 Fejér vármegyei kigyulladt otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, pedig ezek a tűz keletkezésekor azonnal jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az első negyedévi lakástüzek keletkezési helyét vizsgálva megállapítható, hogy a lakások egynegyedénél a kéményben keletkezett a tűz. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza. Tűzvizsgálati eljárás a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására két esetben indult.

A legnagyobb tűz Fehérvárcsurgón volt március 15-én hajnalban, ahol egy százhúsz négyzetméteres, tetőtér-beépítéses családi ház és a közvetlenül mellette lévő kazánhelyiség égett. Az oltási munkálatokat nehezítette a viharos erejű szél, amely miatt többször fellángolt a tetőszerkezet. Három város tűzoltói négy propánbutángáz-palackot vittek ki az épületből.

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a mennyezetre.

Az első negyedévben 13-szor riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat, összesen 16 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést Fejér vármegyében. Akkor keletkezik szén-monoxid, ha beltérben nyílt láng ég és az nem kap elegendő oxigént. A levegő-utánpótláshoz kevés, ha néha kinyitják az ablakot. Állandó és automatikus szellőzésre van szükség, az ablakokba légbevezetőt kell szerelni. Fejér vármegyében a legsúlyosabb esett egy gázfűtéses gyümölcsfeldolgozó üzemben történt márciusban, ahol 13-an szenvedtek különböző mértékű szén-monoxid-mérgezést.

(Katasztrófavédelem)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2023-04-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Szirénapróbák május 13-án

Szirénapróbák május 13-án

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron, Dunaújvárosban és Szabadegyházán lesz hallható...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami