A fűtési szezonnak vége, de a szén-monoxid veszélye marad

Szerző: user

2021-04-20

Habár a hideg időjárás miatt a háztartások többségében még fűtenek, hivatalosan április 15-én véget ért a fűtési szezon. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elmúlt volna a szén-monoxid-mérgezések veszélye. A fűtési szezonban ugyan gyakrabban riasztják a tűzoltókat a mérgező gáz miatt, de ahol nyílt lánggal működő vízmelegítőt használnak, ott egész évben veszélyt jelent a szén-monoxid. A legtöbb mérgezés és tragédia oka, hogy rossz, elavult, nem karbantartott, esetleg engedély nélkül felszerelt fűtőeszközzel fűtenek, illetve nem megfelelő a szellőzés.

Leginkább azok a nyílt égésterű vízmelegítők jelenthetnek veszélyt, amelyek a szoba levegőjét használják az égéshez, és amelyek környezetében nem megoldott a levegő-utánpótlás. Egy ilyen vízmelegítő rövid idő alatt elhasználja egy kis lakóhelyiség vagy egy kisebb fürdőszoba levegőjét. Egy nem megfelelően szellőző helyiségben hosszabb időt eltöltve az életünkkel játszunk. A mérgezéses esetek többsége fürdőszobában következett be.

Három egyszerű módszerrel megelőzhetőek a tragédiák:
• A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, vagy átépítésnél megszüntetni.
• A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. Használjuk ki erre az otthon töltött időt és hívjunk szakembert!
• Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. Fontos a jól megválasztott érzékelő is.

A magunk mögött hagyott fűtési szezonban, 2020. október 15-e és 2021. április 15-e között Fejér megyében huszonegy alkalommal avatkoztak be a tűzoltók szén-monoxid-szivárgás miatt. Szén-monoxid-mérgezéssel egy ember került kórházba egy sárbogárdi családi házból, ahol a fürdőszobai gázbojler hibásodott meg. A tűzoltók az épület több helyiségében magas gázkoncentrációt mértek. A lakásban nem volt szén-monoxid-érzékelő, amely figyelmeztethette volna a lakót a veszélyre.

A szén-monoxid mellett a fűtési szezon másik jellemző „károkozói” a kéménytüzek. Az idei szezonban harmincnégy kéménytűz volt Fejér megyében, több lakóháznál a födémszerkezetre is átterjedt a tűz. A lakossági kéményseprés változatlanul ingyenes. Mindenki éljen ennek a lehetőségével. További információ Fejér megyét érintően a https://kemenyzrt.hu/ weboldalon érhető el.

(Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivő – katasztrófavédelem, Fejér Megye)

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by user

2021-04-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami