XXI. századi gyógyítás, méltó körülmények

Szerző: Media24

2021-10-15

2023 év végére készül el a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új tömbje, ahol három osztály – a pulmonológia, az onkológiai és az infektológia – kap helyet, ezzel 112 ággyal bővül az ellátás. A Modern Városok Programban épülő beruházással a XXI. századhoz méltó gyógyítási és munkakörülmények valósulnak meg – hangzott el az intézményben tartott sajtótájékoztatón, melyen részt vett Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Prof. Dr. Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója.

A 6000 nm-es, 3 szintes épületre a kormány 11,5 milliárd forintos forrást biztosít. A tömbben helyet kap majd a Pulmonológiai osztály, az Onkológiai osztály és a felnőtt és gyermek Infektológiai osztály, ezzel 112 ággyal bővül a betegellátás. 1-2 ágyas kórtermeket alakítanak ki önálló vizesblokkal, akadálymentesített kórteremszámmal. Közvetlen lesz a kapcsolat a sürgősségi fogadóhellyel, a diagnosztikával, ezzel is rövidebb, biztonságosabb betegutakat biztosítva.

A Modern Városok Program keretében készülő 14 milliárdos beruházás részeként egy 1,6 milliárdos eszközfejlesztés is megvalósul. Modernizálják egyes egységek – a hotelépület, a diagnosztikai épület és a II. számú szakambulancia – légtechnikai rendszereit, a fejlesztéshez tartozó külső parkolóbővítés pedig már elkészült az Erzsébet úton és a Kikindai úton.

„A fejlesztés közvetlenül és közvetve is érinti a kórházunkat. A következő hetekben bontások, építkezések lesznek, hosszú távon pedig egy igazi, XXI. századi részleg fog megszületni.” – fogalmazott Prof. Dr. Bucsi László főigazgató.

„A régió kiemelt kórháza a székesfehérvéri kórház, azaz tulajdonképpen a nap minden percében, 24 órán keresztül a medicina össze diszciplínáját tekintve ellátja a betegeket. A kórház állapota magyarországi összevetésben jó. A jelenlegi fejlesztés, ami 11,5 milliárd forintból valósul meg, három rendkívül lényeges diszciplína bázisát teremti meg.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.
Hozzátette, hogy a magyar egészségügy hat nemzeti programra épül, azokra a betegségekre dolgozták ki, amelyekben az emberek zöme meghal, vagy megnyomorodik, nevezetesen: onkológia, kardiológia, keringési betegségek, mentálhigiénés problémák, mozgásszervi betegségek és infektológia. Az új épületben egy-egy emeleten valósul meg három betegségcsoportnak a kezelése korszerű körülmények között, 1-2 ágyas szobákban, teljes komforttal. Az épület kórházon belüli elhelyezése és a függőfolyosó lehetővé teszi a közvetlen kapcsolatot a többi egységgel.
„Kívánom, hogy ez a beruházás szolgálja az Önök munkáját, de szolgálja elsősorban a betegeket!” – zárta szavait a miniszter.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a 2014-es kórházfejlesztést továbbgondolva az a cél, hogy egy olyan, XXI. századi kórházat hozzanak létre, amely méltó módon szolgálja a székesfehérváriak és a Fejér megyeiek gyógyulását, illetve az orvosok, ápolók, nővérek munkáját. Köszönetét fejezte ki a kormánynak, hogy támogatja a fejlesztéseket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2021-10-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami