Virágos Székesfehérvár 2024 – megkezdődött a virágcsomagok átvétele

Több mint négyezren pályáztak sikeresen és vesznek részt a Virágos Székesfehérvárért programban. Idén is négy kategóriában indulhattak a fehérváriak, akik a virágcsomagok mellett esővízgyűjtőre, valamint komposztálóra is benyújthatták igényüket. A családi házak kertjeiben használt eszközöket követően, csütörtökön megkezdődött és május 26-ig tart a virágcsomagok kiosztása az Oázis Kertészetben.

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a 14 éve indult Virágos Székesfehérvárért program, amelynek keretében a lakótelepi közösségek, a társasházakban élők, az intézmények és a családi házak lakói egyaránt pályázhatnak a környezetüket szépítő, a várost még színesebbé tevő virágcsomagokra.  Ez a lakossági pályázat amellett, hogy a házak előtti közterületek, illetve a közterületről jól látható erkélyek, ablakok még virágosabbá, szebbé válnak, hozzájárul ahhoz is, hogy Székesfehérvár városa minden évben kiváló eredménnyel szerepel a virágos versenyeken, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi megmérettetések tekintetében, hangzott el az Oázis kertészetben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Több mint kétezer pályázó mintegy 42 ezer tő virágot, zöldnövényt vehet át a következő időszakban. Igazi közösségi mozgalommá vált az elmúlt közel másfél évtizedben Székesfehérvár virágosítása. A cél az volt, és ahogy a mostani számok is jól mutatják, meg is valósult, hogy minél több embert, családot, intézményt, társasházi közösséget vonjuk be abba, hogy a város egyre virágosabb, zöldebb legyen, lakói egyre környezettudatosabbá váljanak – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az egyik legsikeresebb pályázattá nőtte ki magát ez a program, amelyet időről időre meg is újítanak a szakemberek. A városvezető emlékeztetett, az indulás első éveiben csak virágokra lehetett pályázni, majd néhány éve már komposztáló, idén pedig már esővízgyűjtő is bekerült a választható lehetőségek közé. A környezetünk védelme érdekében végzett edukációval jövőre ismét bővítjük majd a lehetőségek körét.

Aradi-Huba Orsolya, a Városgondnokság pályázati referense beszámolt arról, hogy az elmúlt év őszén kiírt pályázatra összesen 4211 érvényes érkezett.  A már megszokott négy kategóriában (Ablak/Erkély; Családi ház, Társasház, Intézmény) lehetett virágra pályázni, illetve a családi házaknál több lehetőség volt: komposztáló, esővíztároló, virágcsomag. Az idei évben 792 komposztálót és 1387 esővíztárolót osztottak ki áprilisban. Ma pedig megkezdődött a virágcsomagok (muskátlik, egynyári növények) osztása, amelyet 2032 fehérvári pályázó vehet át május 26-ig az Oázis Kertészetben.

Egyre színesebb a város és egyre színesebb a pályázati kiírás is – mondta Bozai István városgondnok. A Virágos Székesfehérvár őszi pályázatát is érdemes lesz figyelni, hiszen a komposztáló és az esővízgyűjtő mellett újabb meglepetéssel bővül majd a pályázható elemek köre, amelyek a környezettudatos életet szolgálják a jövőben.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Media24

2024-05-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This