Új modellprogram Fejér megye gazdaságának fejlesztéséért

Szerző: Media24

2022-06-24

Aláírták azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében új modellprogram indul Fejér megyében a helyi vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat összehangolása és eredményesebbé tétele érdekében. A szerződést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve annak Fejér Megyei Szervezete, a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Fejér Megyei Önkormányzat és Székesfehérvár Önkormányzata kötötte, a megállapodást pénteken, a Városházán írták alá.

Az aláírást megelőzően Székesfehérvár Közgyűlése pénteki ülésén egyhangúlag elfogadta az együttműködésről szóló javaslatot. A tervezett új, innovatív, országosan egyedülálló, szövetségi alapú együttműködés célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése és támogatása, továbbá a térségi munkaerőpiac diszfunkcióinak kezelése, a vállalkozások humán erőforrásának fejlesztése.

A stratégiai együttműködés három pillérre épül:

  1. az egyik a VOSZ új, megerősített érdekképviseleti funkciója melletti, kiemelt vállalkozás-fejlesztési központtá alakulását előkészítő Fejér megyei modellprogram elindítása,
  2. mely szorosan kapcsolódik a 2016-ban elindult Fejér Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési partnerséghez,
  3. valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város kiemelt vállalkozóbarát településsé válását támogató programjához.

Az országosan is egyedülálló, mintaértékű, a megyei vállalkozások rezilienciáját fejlesztő programban a Fejér megyei vállalkozások térítésmentesen juthatnának a működésüket és fejlődésüket támogató alapszolgáltatásokhoz, piaci alapon pedig prémium, kiegészítő szolgáltatásokat kínálna a megújított, szolgáltatás-központú VOSZ Fejér megyei iroda az arra igényt tartó vállalkozások részére.

A programról szóló együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között írta alá pénteken a Városházán Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Simon László kormánymegbízott, Eppel János, a VOSZ országos elnöke és dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az aláíró felek közös célja, hogy kölcsönösen elősegítsék a Fejér megyei gazdaság- és vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatásfejlesztés hatékonyságát és szakmai eredményességének növelését. Ennek során vállalják, hogy tevékenységeiket, szolgáltatásaikat, fejlesztéseiket szakmailag összehangolják, a jó gyakorlataikat pedig kölcsönösen megosztják egymással. A részletek kidolgozására tervezik közös munkacsoport, vagy egyeztetési fórum létrehozását.

Az ünnepélyes aláíráson Molnár Ferenc, a VOSZ Fejér Megyei Szervezetének társelnöke, az esemény moderátora hangsúlyozta az egység, az együttműködés fontosságát, melynek legfőbb célja, hogy Fejér megye vállalkozóbarát és országos mintatérség legyen.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere szintén az együttműködésről beszélt, melynek különösen fontos szerepe van napjainkban. A mostani összefogásban jelen van az állam, a megye, a vállalkozások és a város, amelyek képesek együtt gondolkodni. A pandémia és a háború gazdasági hatásai komolyan érintik Fejér megyét, így nem lehet eltekinteni attól, hogy a kihívásokat közösen, összefogva gondoljuk át és kezeljük.

Dr. Simon László kormánymegbízott arról beszélt, hogy az állam feladata a munkaerőpiac, a vállalkozások segítése, a foglalkoztatás előmozdítása. Fejér megye élen jár ebben a munkában és a vállalkozásokkal folytatott párbeszédben. A mostani együttműködésben segítik a szakmai konzultációt, és mozgósítani kívánják a munkaerőpiac szabad kapacitásait és az ehhez kapcsolódó támogatásokat.  Mintegy 2.000 főt bevonására nyílhat lehetőség.

Székesfehérvár hosszú ideje példás munkát végez a gazdaságban, teljesítőképessége kiemelkedő, és Fejér megye is az országos élmezőnyben, második – harmadik helyen áll a gazdasági mutatókat tekintve. Az elmúlt években a megyei és a városi foglalkoztatási paktumok is sikerrel lezajlottak – emelte ki Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. Rámutatott ugyanakkor, hogy válságos időszakban a gazdaság egyes szegmensei törékennyé és sérülékennyé válhatnak, ennek kezelésére szerves egységként, Székesfehérvárral közösen kell fellépni a foglalkoztatásban.

Székesfehérvár és környéke, Fejér megye mindig ott van a leginkább fejlődő, progresszív területek között. A vállalkozóbarát szemlélet és a nyitottság azt mutatja, hogy itt van egy egység az érdekek felismerésében, a szándékban, a közös akaratban, és reményeink szerint ez valósul meg a mostani együttműködésben is. Most egy új modell kezdődik! – tette hozzá Eppel János, a VOSZ országos elnöke. Arról is szólt, hogy elsőként itt hoznak létre egy VOSZ irodát, ahol személyes találkozások által támogathatják majd a vállalkozásokat.

Az eseményen részt vett Demján Sándorné, a VOSZ alapítójának özvegye. Örömét fejezte ki a mostani együttműködés kapcsán, hiszen férje, Demján Sándor legfontosabb életcélja volt a vállalkozások segítése. A mostani megállapodást az együttműködő felek egysége teszi különlegesség.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. augusztus
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-06-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami