Szivárványos strand lett a Vízi Várból

Korábban Vízi Várnak is hívták az Északi Strandot Velencén, amelyet az önkormányzat 2020 tavaszán nem kis perpatvar árán vett vissza a helyet korábban csaknem két évtizeden át működtető vállalkozótól. A jövőben alighanem Szivárványos Strandként is emlegetni fogják a létesítményt, ugyanis az illetékesek az ikonikus, várformájú bejárati részt igencsak az LMBTQ-mozgalom színösszetételére hajazó szivárványcsomagolásba bújtatták, festették le.

Amióta ez nyilvánosságot kapott, rengetegen beszélnek róla és mi is kíváncsiak voltunk arra, milyen indíttatásból szivárványozták le a strandbejáratot? Megkerestük Gerhard Ákos polgármestert, aki válaszában leszögezte: nem az Pride-szivárvány adta az ötletet, más motiválta a festést, ami még nincs is befejezve.

– Ez nem szivárvány, mert nem a szivárvány színskálája, hanem egy vízfelület, ugye azért sötét az alja, a felső része pedig egy naplementét mutat és még jön rá majd egy figura. – közölte Gerhard Ákos.

A nyilvánosságra kerülés után a legtöbb reakció a Facebookon mindenesetre az LMBTQ-szivárványhoz hasonlította, vagy azzal azonosította a kapumázolmányt, ezért azt is megkérdeztük Velence polgármesterétől, hogy az ötletgazdának szándékosan egyfajta erős gerillamarketing volt a célja a szivárványra hajazással, avagy ad-hoc alakult ez így, és nem gondoltak-e arra, hogy erősen megosztja a közvéleményt ez az alkotás?

Gerhard Ákos erre egy közleménnyel válaszolt, amiben ez a lényeg a kérdésre vonatkozóan: „Fontos volt a figyelemfelkeltés, a kerékpáros úton elhaladók bevonzása… Politikai cél nincs benne. A színek tükrözik a strand sokszínű programpalettáját is. Sajnálatos, hogy 2022-re eljutottunk oda, hogy magyarázkodni kell emiatt. Ebben is a Pride színeket látni rosszindulatú belemagyarázás. Politikai cél nincs benne. A színek tükrözik a strand sokszínű programpalettáját is… Ezek után felteszem a kérdést: a rosszindulatúak megtiltják a gyermekeiknek hogy szivárványt rajzoljanak, és ezek után csak fekete ceruzával szinezhetnek? És ezek után csak bátorítani tudom, aki a szivárvány színeit szeretné használni, mert Noé óta a szivárvány mindenkié!”Akárhogy is volt, akármi is motiválta valójában az illetékeseket az önkormányzati strand bejáratának festésével kapcsolatban, sokakban maradnak kérdőjelek.

A magunk részéről hozzátesszük: a strandok, turisztikai célpontok üzemeltetésével kapcsolatban nem ez a legnagyobb problémája Velencének. A térség emblematikus létesítménye, a Velence Korzó fenntartása kapcsán komoly ellentét feszül a tulajdonos önkormányzat és az üzemeltető GOMI Kft között. Megegyezés és kompromisszum híján utóbbi bíróságra vitte az ügyet, mivel az önkormányzat úgy vélte, a GOMI nem jó gazdája a – hivatalos nevén – Velencei-tó Kapuja Projektnek, nem végzi el a szükséges karbantartásokat, állagmegóvási munkákat a Korzó területén, ezért rendkívüli szerződésbontással próbálkozott még 2021-ben, egy évvel ezelőtt.

A GOMI ezt cáfolja, s állítja, hogy amit nekik el kellett és kell végezni, elvégezték és folyamatosan végzik, de éppen a tulajdonos önkormányzat az,a mely nem tesz eleget a saját kötelezettségeinek, mindezt azért, hogy legyen oka szerződést bontani. A per végéig mindenesetre a GOMI marad birtokban és végezheti üzemeltetői tevékenységét.

A legutóbbi bírósági tárgyaláson, amelyen magam is jelen voltam, egyértelműen kiderült, hogy a létesítményhez kötődő üzemeltetési szerződés nem fogalmaz a feladatokat illetően kellő pontossággal, kinek mi is a dolga? Ezért perdöntő lehet a majdan meghallgatandó tanúk, a projektet elindító önkormányzat egykori, érintett vezetőinek, az üzemeltető cég korábbi tulajdonosának és a projekt kidolgozásában résztvevő szakemberek nyilatkozata, vallomása.Az ügy mindenesetre folyik, s még hosszú hónapokat emészt fel – de lehet, hogy még többet -, mire jogerős végzést hoz a bíróság. Addig az élet nem állhat meg, a GOMI Kft elindította az új parkolási rendszert, továbbá a nyárra várhatóan egy fizetős részt is kialakít a strandterületen, ahol a pénzükért cserébe megfelelő helyet, napernyőt, egyéb emelt szintű szolgáltatásokat és programokat kaphatnak a vendégek.

A perre visszakanyarodva, röviden: az önkormányzat számára nagy a tét, mert a GOMI Kft tulajdonosa, ügyvezetője egyértelművé tette: a tulajdonos önkormányzat eddigi magatartásával komoly bevételektől fosztotta meg a cégét, ezért kártérítési pert, pereket is indít ellen. Amennyiben nyer, olyan mértékű kártérítési összeget kell majd fizetnie Velence Önkormányzatának, ami komoly mértékben megterhelheti a város költségvetését, akár csődközeli helyzetet is előidézhet. Aligha erre vágytak a helyiek, fejlesztések helyett, amikor a legutóbbi választáson a jelenlegi polgármesternek és képviselőknek szavaztak bizalmat…

(Fotók: Media24, archiv)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-05-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami