Alba Aréna – már nem kell sokat várni az átadásra

Közel fél évszázada, 1977. november 6-án adták át Székesfehérváron Magyarország harmadik vidéki műjégpályáját, amelyet befedve 1993-tól már az első számú jeges felületként tartottak számon volt hazánkban. Rendeztek itt történelmi magyar-kanadai válogatott meccset, Divízió 1-es vb-t, Kontinentális Kupa döntőt. Később másutt is épültek fedett jégcsarnokok, ám most az újonnan épült Alba Aréna által ismét az első számú jeges bázissá válik Székesfehérvár!

A multifunkciós csarnok lesz az otthona a Hydro Fehérvár AV19 jégkorong csapatának, amely remélhetőleg sok emlékezetes mérkőzéssel, győzelmekkel, címekkel örvendezteti meg a város sportszerető lakóit, illetve egész hazánkat nemzetközi színtéren.

A hivatalos jeges próbán már túl van a létesítmény és csapat, sikerrel. A novemberi esemény után, az elmúlt év végére gyakorlatilag befejeződtek a létesítmény kivitelezési munkálatai, hetek óta már csak az utolsó simításokat végzik, miközben az építkezéshez kapcsolódó úthálózatot januárban birtokba vehették az autósok, kerékpárosok, gyalogosok. Az engedélyezési eljárás hivatalos folyamata is a végéhez közeledik, néhány héten belül nem lesz akadálya a létesítmény hivatalos megnyitásának sem.

A sportcsarnok 20-25 közösségi sport kiszolgálásra is alkalmas lesz. A befogadóképessége jégkorong meccseken 6000, koncertek és egyéb események alkalmából akár 8000 fő is lehet.

Bár hivatalos bejelentés még nincs, azt tudni, hogy áprilisban egy Magyarország – Norvégia válogatott jégkorong mérkőzés lesz az első rendezvény, az első hivatalos mérkőzés az arénában, majd jönnek újabb sport és kulturális események is. Ezekről a következő hetekben várható hivatalos tájékoztatás az illetékesek részéről.

 

Sokan nem értik, miért nem játszik már ebben a csarnokban az aktuális ICEHL-idény rájátszásában a Volán. Nos, azért nem, mert a most folyó idény előtt, amikor a hokiprogram kialakult, még nem lehetett tudni, hogy pontosan mikor adható át a létesítmény, mikorra lesznek meg a szükséges engedélyek, a csapat költöztetéséhez, az új létesítmény „belakásához” pedig nem elég néhány nap, ezért már jó előre az a döntés született, hogy akármeddig is jut el ebben a szezonban a Volán az osztrák bázisú nemzetközi ligában, a hazai meccseit még mindenképpen a Raktár utcai csarnokban, az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban játssza le és majd a tavasz folyamán költözik át a csapat az Alba Arénába.

Azt is többen és egyre gyakrabban felvetik, hogy ha bejut az Arconic Alba Fehérvár kosárlabda csapata a bajnoki döntőbe, a finálé hazai mérkőzéseinek az alapból 6 ezres csarnok legyen az otthona. Az, hogy ez mennyire lehetséges, a közeljövő „zenéje”, mivel részint odáig el kell jutnia a legutóbbi ezüstérmes Albának, márpedig a finálé csak májusban lesz, részint pedig, ha minden érintett akarja, hogy ott legyenek a hazai meccsek, arra még a sportági szövetségnek is rá kell bólintania és engedélyeznie kell, hiszen az Alba bejelentett hivatalos hazai pályája a Gáz utcai csarnok.

Azt mindenesetre biztosan állíthatom – lévén sikerült már végig járnom az egész új létesítményt a legalsó szinttől a legfelsőig, az öltözőktől a sky boxokig -, hogy egy igazi nemzetközi színvonalú, minden igényt kielégítő csarnokkal, sport, kulturális- és közösségi térrel gazdagodik általa Székesfehérvár és vonzáskörzete, de egész Magyarország is.

A csarnokban készült fotók remélhetőleg jól illusztrálják a leírtakat. Nagyon várjuk már a közelgő hivatalos átadót!

A kivitelező videója az Arénáról:

 

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-02-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami