Nyílt napot tartott az MCC

Szerző: garanddesign

2021-06-05

Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos oktatás véget ér – ezzel a mottóval működik immár Székesfehérváron is Magyarország egyik legjelentősebb tehetséggondozó intézménye. A Mathias Corvinus Collegium szombaton a Városházán rendezett nyílt napon mutatta be az általános és középiskolásoknak szóló módszertanát, oktatási palettáját és székesfehérvári kínálatát. Az előbbire augusztus 30-ig, az utóbbira június 13-ig várják a jelentkezőket.

A Mathias Corvinus Collegium 25 éve foglalkozik tehetséggondozással. Kezdetben a középiskolások és az egyetemisták felkarolására összpontosítottak, azonban a 2000-es évektől kezdődően fokozatosan bővítették a képzési palettát Magyarországon és a Kárpát-medence több pontján. Az MCC ma már minden korosztálynak, így az általános iskolásoknak, a középiskolásoknak, a felsőoktatásban tanulóknak és a diplomás fiataloknak is kínál képzési lehetőséget, egyéni kiteljesedést és gazdagodást térítésmentesen, átlépve a hagyományos iskolai kereteket. A világra nyitott fiatalok kitűnő oktatóktól tanulhatnak a nem-formális edukáció eszközeivel, a tantermi oktatásban nem feltétlenül használt munkaformákkal – például párban, csoportban, projektfeladatokban.Az MCC egyik első vidéki állomása volt Székesfehérvár, ahol januárban kezdődött el az általános iskolásoknak szóló oktatás a Fiatal Tehetség Program, azaz a FIT keretében. 25 ötödik osztályos diák kezdte meg a tanulmányait, és nemrég hirdették meg a felvételit a következő évfolyamnak. A FIT-re augusztus 30-ig, míg a középiskolás programra 2021. június 13-ig várják a jelentkezéseket Székesfehérváron.

Az MCC ma nyílt napot tartott a Városháza két épületében, hogy bemutassa tevékenységét, oktatási palettáját. Östör Annamária, az MCC székesfehérvári képviseletvezetője, szervező elmondta, fontos volt, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógusok kihasználhassák a lehetőséget annak a pályának a megismerésére, amit az MCC-s diákok bejárhatnak.

A Díszteremben rendezett megnyitón Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, Székesfehérvár egyebek mellett diákváros is, ahol több mint 50 köznevelési intézményben mintegy 20 ezer diák tanul. Az elmúlt években komoly fejlődés volt a felsőoktatás területén, ma már nagyon sok képzés elérhető a városban. „A bölcsődei szinttől a diplomáig tudunk ma már perspektívát nyújtani a fiatalok számára. Büszkék vagyunk a fiataljainkra, ezért számos tehetséggondozó programot indítottunk a kultúra, a sport területén. Azonban mindig hiányzott egy olyan partner, aki még ennél is többet tud, olyan tehetségprogramot ad a fiatalok számára, ami az iskolai kereteken túl még több tudást és lehetőséget biztosít. Ennek a partnernek a szerepét tölti be jelenleg a Mathias Corvinus Collegium.” – hangsúlyozta Mészáros Attila.

„Ha valaki jelentkezik hozzánk, akkor egy kiváló program részese lehet, és olyan tudást szerezhet, amelyre a közoktatásban nincs elég energia és idő. Az MCC ott kezdődik, ahol a hagyományos köz- és felsőoktatás véget ér.” – fogalmazott nyitó beszédében dr. Szalai Zoltán főigazgató, és köszönetét fejezte ki azért, hogy Székesfehérváron nyitottan fogadták az intézményüket.

Az MCC több mint 25 éve foglalkozik tehetséges fiatalok képzésével. Nagyon piciben, mindösszesen 10-20-30 fővel kezdték az oktatást az 1990-es években. Azóta folyamatosan növekszik a létszám, jelenleg 11 helyszínen vannak jelen, több mint 2.500 fiatallal foglalkoznak 10 éves kortól az egyetem végéig. A növekedés folyamatos, idén szeptemberben Kárpát-medence szerte 21 helyszínen 3.500 fiatallal fognak dolgozni, néhány év alatt pedig szeretnék elérni, hogy Magyarország minden megyéjében legyen elérhető MCC központ. „A fiatalok az általános iskolás kortól az egyetem végéig folyamatosan részt vehetnek egy olyan képzési portfólióban, amely nagyon sokat hozzá tud adni ahhoz, hogy később sikeres felnőttek legyenek, kiteljesedett élettel, karrierrel.” – mondta dr. Szalai Zoltán.

Az általános iskolásoknak szóló, 10 éves kortól elérhető FIT programban a gyerekek játékos módon szerezhetnek plusz tudást a reál és humán területekről egyaránt. A karriertervezés során igyekeznek fényt deríteni arra, hogy ki miben tehetséges, és milyen irányba érdemes továbblépnie, fejlődnie személyre szabottan. Ráadásul a gyerekek hozzájuk hasonló fiatalokkal lehetnek együtt inspiráló környezetben, jó hangulatban.

A középiskolás programra 14 éves kortól lehet jelentkezni. Ez egy távoktatás jellegű e-learning program, amelynek online kurzusai mellett vannak személyes képzési alkalmak is. Nagyon jó közösség van, ami kiegészül készségfejlesztéssel – például hogyan kell érvelni, vitatkozni, prezentálni. Támogatják a felsőoktatási továbbtanulást, sőt, egyes szakokat modell jelleggel, tét nélkül ki is lehet próbálni. Az egyedi tudásszerzés, a karriertervezés a legfontosabb cél.
A megnyitót követően a Városháza 1-es épületében mutatták be a középiskolás programot színvonalas előadásokkal a különböző tudományterületekről, volt többek között irodalmi útvonaltervező, tárgyalástechnikai szimulációs játék, környezetvédelmi előadás. A hallottakat a fiatalok kisebb csoportokban, workshopokban dolgozták fel.
A Városháza 2-es épületében mutatkozott be a FIT-program, amely 5-8. osztályosoknak szól. A gyerekek ízelítőt kaptak a Rejtélyes építészet című kurzusból, az oktatók bemutatták a makettezést, de volt kvíz, kirakó és feladvány is. Ezen kívül tájékoztatták az érdeklődő pedagógusokat is.
Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by garanddesign

2021-06-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami