A székesfehérvári lett az Év tűzoltósága!

A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság érdemelte ki a 2023-as Év hivatásos tűzoltó-parancsnoksága kitüntető címet. Az elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő állománygyűlésén adták át március 13-án Budapesten.

Megalakulásának százötven éves jubileumát ünnepelte a székesfehérvári tűzoltóság 2023-ban. Az évfordulóra külsejében és energetikailag is teljeskörűen megújult a harminc éves laktanya.  A szakmai munka elismeréseként az önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek együttműködésével a parancsnokság technikai felszereltsége korszerű tűzoltási és műszaki mentési eszközökkel bővült az elmúlt esztendőkben. Ezeknek az új generációs eszközöknek a használatát a tűzoltók rövid időn belül elsajátították, és alkalmazásukkal gyorsabban, hatékonyabban és biztonságosabban avatkoznak be a tűzeseteknél és a műszaki mentéseknél.

A székesfehérvári tűzoltók több kiemelt káreseménynél is helyt álltak 2023-ban. Augusztus 20-án a nyári hőségben kigyulladt egy üzemanyag-szállító kamion a 62-es főúton, a vármegyeszékhely határában. A tüzet a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett másfél órás megfeszített munkával a székesfehérvári és további négy város hivatásos tűzoltói, valamint a százhalombattai létesítményi tűzoltók több habsugárral fojtották el.

Szeptember 10-én tragikus baleset történt a börgöndi repülőnapon, ahol lezuhant egy kisrepülő egy parkoló személygépkocsi közelében. Az égő autót a Fejér vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a székesfehérvári hivatásos tűzoltók oltották el, az elsődleges beavatkozást a helyszínen biztosítást végző önkéntes tűzoltók és több, látogatóként jelen lévő, szabadnapos hivatásos tűzoltó kezdte meg.

Október 25-én árokba borult egy munkásokat szállító autóbusz Seregélyes és Sárosd között. A busz utasait a társzervekkel együttműködve mentették a székesfehérvári tűzoltók, majd daruval végezték a busz műszaki mentését.

November 11-én elektromos kábelek és alumíniumpor égett háromszáz négyzetméteren egy székesfehérvári üzemcsarnokban. A tűzoltásban negyvenhárom tűzoltó tizenegy járművel vett részt. A tűz oltása során egy székesfehérvári tűzoltó könnyebben megsérült, ellátása és kivizsgálása után a helyszínen folytatta szolgálatát.

A székesfehérvári tűzoltók részt vettek, és mindvégig dolgoztak az elmúlt év leghosszabb beavatkozását igénylő lakástüzének oltásánál is, amely az utómunkálatokkal együtt tizennyolc órán át tartott, április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház borult lángba Kápolnásnyéken. Negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek.

A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya mindennapos helytállásával, szakmai felkészültségével, elkötelezettségével méltán érdemelte ki a 2023-as Év hivatásos tűzoltó-parancsoksága címet.

Az elismerést Rideg Norbert tűzoltó őrnagy, megbízott tűzoltóparancsnok vette át dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkártól és dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagytól, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától március 13-án Budapesten.

(Katasztrófavédelem, fotó: Szőke Péter – BM OKF és Fejér VMKI)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami