Páratlan várostörténeti emlékkiállítás nyílt Fehérvár Retro címmel Kabáczy Szilárd fotóművész munkáiból pénteken a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében. A 2004-ben elhunyt fotográfus Székesfehérvár közéletének meghatározó személyisége, évtizedeken keresztül a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere volt. A tárlat az ő sajátságos szemszögéből, események, történések megkapó ábrázolásával tárja elénk az 1960-70-es évekbeli város hangulatát, arculatát, lelkületét, kiegészülve néhány művészi jellegű alkotással. A pillanat, a fény és az árnyék mesterének munkáit június 12-től, szombattól október 15-ig láthatják az érdeklődők.
 
A tárlatot Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője nyitotta meg, aki magánemberként és kollégaként is tisztelettel, szeretettel emlékezik Kabáczy Szilárdra. Mint mondta, az alkotónak voltak ragaszkodásai ahhoz a rendszerhez, amiben élt, ám rendszer ide vagy oda, ő mégis látott, meglátta a pillanatot. Az ő képeit meg lehet ismerni, hiszen Kabáczy a fény és az árnyék mestere volt egész életében.
 
Székesfehérvár Önkormányzatát Lehrner Zsolt alpolgármester képviselte, felidézte a művész életének fontos mozzanatait, állomásait, majd hozzátette: a régi Székesfehérvárból számos utcakép, házsor eltűnt már, helyet adva a ’70-es évek akkoriban modernnek mondott városfejlesztési elképzelésének, vagy éppen a puszta, sivár lakótelepi miliő azóta bokrokkal, fákkal zöldellő kellemesnek mondható lakóövezet lett. Reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi generáció minél több tagja ismerkedjen meg a város ’60-as ’70-es évekbeli retro hangulatával, illetve köszönetét fejezte ki a Múzeum vezetésének és kollégáinak azért, hogy az Összetartozunk című kiállítás megnyitása után két héttel ismét egy értékes és érdekes tárlattal rukkoltak elő.
 
(ÖKK)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. július 29. csütörtök 08:43,
Márta, Márti és Flóra napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com