Speciális tűzoltó takaróval bővült a fehérvári tűzoltók felszerelése

Szerző: Media24

2023-04-04

Székesfehérvár Önkormányzata és a Jövő Mobilitása Szövetség összefogásának köszönhetően egy olyan új, innovatív eszközzel gazdagodott a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amellyel az akár 2-3000 Celsius-fokon égő elektromos autók is nagy hatékonysággal olthatóak.

A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden délután sajtónyilvános bemutató keretében mutatta be az új tűzoltó takaró használatát. A tűzoltók egy forgalomból kivont személyautót gyújtottak fel, majd borítottak be a speciális tűzoltó takaróval. A különleges takaró nagy segítség lehet a jövőben, hiszen hatékonyan képes csökkenteni és megszüntetni a járműtüzeknél előforduló füstöt, ami zárt terekben, például parkolóházakban hatalmas segítség a szakembereknek. A felszerelés alkalmas a hibrid vagy elektromos meghajtású autók tüzeinek oltására is, mivel, ha a tűz eléri a bennük található lítium-ion akkumulátorokat, akár 2-3000 Celsius-fokos égés is létrejöhet. A takaró hosszútávon áll a tűzoltók rendelkezésére, hiszen megfelelő használat mellett akár 50 alkalommal is bevethető.

Az új felszereléssel víz és más oltóanyag nélkül tudjuk elvégezni a gépjárművek oltását – emelte ki Sallai László tűzoltó alezredes. A kirendeltségvezető elmondta, hogy az új technológia segítségével növelik a beavatkozó tűzoltók biztonságát, hiszen az elektromosság és a víz nem találkozik az oltás során, így az áramütés veszélye nem lép fel. Hozzátette, jelentős haszna a tűzoltó takarónak, hogy a mélygarázsokban bekövetkező tűzesetek esetén a füst- és gőzképződés is megelőzhető, így sokkal jobb látási viszonyok között folytatódhat a beavatkozás. Az eszközzel nem csak gépjárművek, de akár napelempanelek tüzeinek oltása is megoldható.

A tűzoltó takaró Székesfehérvár Önkormányzatának és a Jövő Mobilitása Szövetség összefogásának köszönhetően jutott el a tűzoltókhoz. Dr. Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, a városban folyamatosan növekszik az elektromos autók száma, a katasztrófavédelem szakemberei pedig jelezték: az új kihívásokhoz, új megoldások szükségesek. Felelős városvezetőként feladatunk az új biztonsági kihívásokra is megoldást kínálni, ezért a Jövő Mobilitása Szövetséggel közösen adjuk át a takarót a helyi hivatásos tűzoltók számára.” – nyilatkozott a városvezető.

Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke emlékeztetett, hogy egyre népszerűbb az országban az elektromos autózás, jelenleg közel 40.000 tisztán elektromos hajtású autó van forgalomban Magyarországon. Ez a szám folyamatosan növekszik, így gondolni kell ezen autók és a környezet biztonságára is. Ahogy fogalmazott, jó szívvel álltak be a tűzoltó takaró beszerzésének ügye mellé, hiszen nem csak a fenntartható közlekedés, de a biztonság is kiemelt cél a szövetség számára.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-04-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami