Söpört a Fidesz, MZP totálisan elbukott

Szerző: Mátay Balázs

2022-04-04

A szavazóurnák zárása után közölt közvélemény kutatási eredményt is jócskán felülmúlva, – nem túlzás megállapítani – a felfokozott baloldali várakozások ellenére elsöpörte az összellenzéki koalíciót a Fidesz-KDNP választási szövetség! Jelen sorok írásakor, éjjel 2.00 órakor (frissítve), 98,24 %-os feldolgozottságnál 53,20 %-al és 135 mandátummal áll a baloldali összefogás (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) 34,93 %-a és 56 mandátumával szemben. Ez a teljes feldolgozottságig – a levélben leadott, illetve külföldi szavazatok összesítésével együtt – 1-2 mandátummal változhat esetleg, de érdemben nem. Így ez újabb kétharmad! Meglepetésre a Mi Hazánk is becsúszott a parlamentbe. Fejérben még talán az országos eredményeivel összehasonlítva is remekelt a Fidesz, mind az 5 körzetet megnyerte ugyanis a kormánypárt, így az elmúlt ciklusokban Jobbikos győzelmeket hozó dunaújvárosit is Dr. Mészáros Lajos révén!

Ez hatalmas bravúr, főleg úgy, hogy Kálló Gergely a szavazatok összesítésének bő 50 %-áig simán vezetett, ám Mészáros Lajos komoly hátrányból fordított és nyerő helyzetbe került a hajrában, nem ezt valószínűsíti a tendencia. Ennek az az oka, hogy nagy valószínűséggel a dunaújvárosi szavazókörök eredményeit számolták össze először, ahol a legerősebb az ellenzék, konkrétan a Jobbik. A kisebb településeken aratott a kormánypárti jelölt, s ezeket számolták össze később. Így tudott fordítani és a végén még el is húzni a jelenlegi képviselőtől, aki ezzel búcsúzhat mandátumától.

A további Fejér megyei választókerületeket az eddigi Fideszes képviselők nyerték meg: Vargha Tamás (Székesfehérvár), Törő Gábor (Székesfehérvár, Mór), Tessely Zoltán (Bicske, Velencei-tó) és Varga Gábor (Sárbogárd), akik már biztos győztesnek tekinthetők.

A baloldali összefogás miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter nemcsak ellenzéki listavezetőként és „frontemberként” égett le, egyéni körzetében, Hódmezővásárhelyen is simán kikapott Lázár Jánostól, így alaposan át kell értékelnie saját szerepét és elgondolkodnia azon a tragikomikus kampányon, amivel végig turnézta az országot…

A kormányzó erőknek az is jól jött a Mi Hazánk meglepetésszerű bejutása mellett, hogy a német kisebbség is megtartotta egy mandátumát, mert az elmúlt ciklusban is együttműködő volt a Fidesszel a legfontosabb ügyekben.

A „négy nemes” gyermekvédelmi népszavazás is elsöprő sikert hozott a kezdeményező kormányerők számára. Közel 3 millió volt a NEM szavazatok száma, szemben a szűk 230 ezer IGEN vokssal szemben.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-04-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami