Pünkösdi Virágálom – varázslatos virágkompocíziók a Belvárosban

Szerző: Media24

2024-05-17

Idén is virágba borult Székesfehérvár Belvárosa Pünkösd alkalmából. Ezúttal a köztéri alkotások és épületek kapui helyett raklapból készült fotelekre készítették el pompázatos kompozícióikat hat székesfehérvári virágüzlet mesterei, továbbá a Szent Kristóf Ház lakói is közreműködtek a Városház téri dekorációban. A Pünkösdi Virágálom megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató köszöntötte a szép számmal összegyűlt közönséget.

Székesfehérvár szívében, az Országalma és a Szent István-emlékjel közötti területen láthatjuk a következő napokban a színpompás, gyönyörű virágrengeteget. A raklapból készült foteleket a Tűzvirág, a Hortenzia Virágszalon, az Anemone Fleur, a Budai 66, a SyldeFleur és a Virágvár Virágüzlet mesterei dekorálták, míg a Szent Kristóf Ház lakói a színpadon és annak környékén munkálkodtak, hogy megörvendeztessék a sétálólat.

Az ünnepséget a Csurgói Csicsergők énekegyüttes nyitotta meg egy népdalcsokorral. A gyerekek Fehérvárcsurgóról, a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Károlyi József Tagiskolájából érkeztek.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a tegnap óta változékonyra fordult időjárás izgalomban tartotta a szervezőket és a virágkötőket egyaránt, így nagy öröm, hogy a város közössége együtt lehet Pünkösd alkalmából. Hangsúlyozta, hogy a virágkötőknek úgy tudjuk leginkább kifejezni a köszönetünket, ha a következő napokban sokan eljövünk a Belvárosba, és a fotóinkkal megüzenjük, hogy Székesfehérvár egy gyönyörű város.

„A bibliai gondolkodásmódban a virág elsősorban Isten teremtő művének szépségét hirdeti és része az ünnepnek, hiszen nincs igazán ünnep virág nélkül. A virág hirdeti az ünnep örömét, a békét és a szeretetet, azt a nyugalmat, amikor az ember érzi a szívében, hogy mindenki otthon van a családban és minden a helyén van. A virág az élet és a család összetartó erejének szimbóluma, egyben emlékeztet a mulandóságra is.” – fogalmazott köszöntőjében Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató. Hangsúlyozta, az emberi élet olyan, mint a virág, hajnalban szirmot bont, kivirul, estére lehullik és elszárad. Pünkösd napja a szentlélek eljövetelének ünnepe, ami minden emberi életet megújít. Ez abban áll, hogy a látható dolgokban megláttatja velünk a láthatatlant, a mulandó dolgokban pedig az örökkévalóságot.

A Pünkösdi Virágálom elmaradhatatlan programelemeként galambokat röptettek a Városház tér felett, a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete közreműködésével. Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, a madarak a békét, Székesfehérvár egyetemes békeüzenetét szimbolizálják. Az ünnepséget az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Guba csoportjának néptáncbemutatója zárta.

A virágkompozíciókat a pünkösdi hétvégén, május 17–20. között láthatják az érdeklődők a Városház téren.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2024-05-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami