Úgy kellett a csapadék a Velencei-tónak, mint még soha

Történelmi mélységbe (pontosabban sekélységbe…) zuhant az elmúlt időszakban a Velence-tó vízállása, amely most is alig haladja meg a fél métert, s bár minden más tavunk és folyónk rengeteg vizet vesztett, több kisebb ki is száradt részlegesen vagy teljesen a nagy nyári forróság és főképpen a rendkívül kevés csapadék okán, a Velencei-tó tavaly nyár óta tartó apadása minden mást alulmúlt. Ennek okán – még, ha az ünnepelni szándékozók és a rendezvények szervezői kevésbé is voltak boldogok – nagyon sokan örültek az éppen augusztus 20. előtti napon érkezett hidegfrontnak és csapadékosabb időjárásnak.

Az eső, amely még hétfőn és kedden is jelentős mennyiségben eshet a tó térségében, tovább javíthat a helyzeten. Keddtől már a napsütéses időszakok is egyre gyakoribbak lesznek, a hét második felére pedig visszatérnek a 30 fok körüli, igazi nyári napok, ám abban azért nagyon bízunk, hogy addig is levegőhöz – pontosabban újabb természetes vízpótláshoz – jut az apadó Velencei-tó és minden más vízfelületünk.

(Az elmúlt 100 évben – amióta fotók is  bizonyíthatják – többször állt a kiszáradás határán a Velencei-tó, a mostani helyzet nem egyedi, de aggasztó)

Az elmúlt 2 napban 8 cm-t emelkedett az átlagvízszint a Velencei-tóban, ami nem csak a leesett csapadéknak, hanem a kánikulával és a sok napsütéssel együtt járó elpárolgás minimális mértékének is köszönhető, mert az sem elhanyagolható tényező, hogy egy-egy csapadékmentes, kánikulai napon átlagosan 1 cm víz elpárolog a tóból.

Összességében reméljük legjobbakat, az őszi-téli tartós csapadékot, amely valóban visszafordítaná a jelenlegi aggasztó, negatív folyamatot tavaink és folyóvizeink apadása tekintetében.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-08-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami