Sétahajóval az úszólápok közé

A Velencei-tó délnyugati része összefüggő, nagy nádasainak gazdag, szinte páratlan fészkelőmadár-faunája már Herman Ottó idejében is híres volt. A Velencei-tavi Hajózási Társaság és a Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából most egyórás sétahajókázással ismerhetik meg az érdeklődők a tó legrejtélyesebb részét, az úszólápok vidékét. A programot június folyamán négy pénteken is megtartják.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Velencei-tavi Hajózási Társaság jóvoltából igazán különleges programon vehetnek részt a júniusi péntekeken a Velencei-tóhoz látogatók. A szervezetek alkalmanként egy egyórás sétahajózást szerveznek az úszólápok között, a Velencei-tavi Madárrezervátumba. Június 4-én, 11-én, 18-án és 25-én, pénteken minden esetben 17 órakor indul majd a hajó az agárdi hajóállomásról.

A sétahajózás alkalmával a résztvevők megismerhetik a tó páratlan élővilágát. A gémfélék közül a nagykócsag, az íbiszfélék közül a kanalasgém rendszeresen fészkel az öreg nádasokban, telepeik Európa-szerte ismertek. A tó nagy tisztásainak jellegzetes lakója a búbosvöcsök, a sekélyvizeknek a kis vöcsök. Rendszeresen költ a nyári lúd, októbertől a vetési ludak népes csapatai éjszakáznak a tavon. Ragadozó madarakban szegényebb a tóvidék. A nádasokban barna rétihéja költ, ősztől tavaszig gyakori a kékes rétihéja. A nádasban, különösen a parti sávban és a nádszegélyeken gyakoriak a nádi énekesek.

A védett területen ma is fellelhetők az eredeti lápi vegetáció maradványai: az úszólápok. A lápi növényzet különlegességét bizonyítja az Európa-szerte ritka hagymaburok nevű lápi orchidea-faj jelenléte. A magyar flóra egy másik nagyon ritka faja a tengermelléki káka ugyancsak itt fordul elő.

Az egyedülálló természeti kalandon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 06 30 271 3292-es telefonszámon vagy a to@velenceitohajozas.hu e-mail címen várnak. További információ: https://velenceitohajozas.hu/irany-a-rezervatum/?fbclid=IwAR0sBT5pmDR8fOh9aHerSAGDFGTiddQRu3IrbIx6ml3

kASQyRo2F_esIBaQ

Azoknak pedig, akik arra is kíváncsiak, hogy milyen egy úszóláp ösvényeit felfedezni, nincs más dolguk, mint a város YouTube csatornáján a Foteltúra sorozat 7. részét megnézni!

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by garanddesign

2021-06-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami