Ökumenikus megemlékezés volt a Béla úti temetőben

Szerző: Media24

2023-11-01

Mindenszentek napján, halottak napja előestéjén ökumenikus megemlékezést tartottak a Béla úti temetőben. „Vigasztaló szó a gyászban és emlékezésben” címmel énekek hangzottak el, többen mécsest gyújtottak. A történelmi egyházak képviselői imádsággal, szentbeszéddel emlékeztettek az örök életre, és Székesfehérvár polgármestere is megemlékezett az eltávozott fehérváriakról.

Az ökumenikus ünnepség a lélekharang megkondulásával kezdődött, majd a Béla úti temető virágba borult ravatalozójánál Czető Kata evangélikus lelkész, Kovács Dániel baptista lelkész, Berze János református lelkész és Tornyai Gábor római katolikus plébános mondott imát az elhunytakért. A megemlékezésen a Vox Mirabilis Kamarakórus énekelt.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András idén is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel, és egyben köszönetet mondott a Városgondnokság dolgozóinak a munkájáért, hogy a temetőkertekben méltón biztosítják a lehetőséget a megemlékezésre, az elcsendesedésre.

Az elmúlt hetekben többször vettem részt temetésen, kísértem utolsó útjára egy-egy olyan közösségi embert, aki Fehérvárért tett és dolgozott. Amikor erre gondolok, a szomorúság és a bánat érzése mellett ott van bennem az a lelki megnyugvás is, hogy a hitünkben van mire gondolni és van mibe kapaszkodni. A mi hitünk reményt ad a mindennapokban és ezekben a pillanatokban is, hogy tudjuk, a földi életünk egy pillanat ahhoz képest, amit lehetőségként, a szeretet erejénél fogva a gondviseléstől megkaptunk. Nem tudjuk pontosan, hogy kell ezt elképzelni, de hisszük és reméljük is azt, hogy eltávozott szeretteinkre, barátainkra, és ismerőseinkre is várt az a csoda, ami békésebb, nyugodtabb és szeretetben teljesebb, mint a földi lét. Amikor így gondolunk a halálra, más érzések is átitathatnak bennünket, mint amikor csak az elmúlást látjuk benne.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Dr. Cser-Palkovics András a csend erejéről és arról is szólt beszédében, hogy érdemes felidézni személyes emlékeinket és azokat a pillanatokat, amiket elhunyt rokonainkkal, barátainkkal közösen megélhettünk. „Amikor ma odaállunk szeretteink sírjaihoz, elhelyezzük a gyertyát és a koszorút, gondoljunk arra, ami bennünket őhozzájuk kötött, ami miatt ott vannak a szívünkben, ami a földi létben szomorúság, de a hitben a remény, hogy majd egyszer újra találkozhatunk. Ezt a békességet és megnyugvást kívánom.”

Székesfehérvár is részt vett a III. Országos Mindenszentek Napi Mécsesgyújtásban, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervezett több városi temető csatlakozásával. A Béla úti temetőben a látogatók bevonásával több száz mécsest gyújtottak.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2023-11-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami