Egységes arcfelismerő rendszer jöhet az EU-ban

Szerző: Media24

2022-04-18

A világ legnagyobb arcfelismerő rendszere jöhet létre az Európai Unióban, ha az Európai Bizottság elfogadja a Prüm II. rendőrségi arcképadatbázis automatikus adatcseréjével kapcsolatos javaslatot – írja a Wired. A tavaly decemberben benyújtott javaslat a tagországok arcképadatbázisait tenné kölcsönösen kereshetővé, hogy hatékonyabbá tegye a bűnüldöző szervek munkáját.

A kezdeményezéssel az az egyik fő gond, hogy az arcfelismerés nem megbízható és bevált technológia. A problémák miatt az Egyesült Államokban tucatnyi helyen betiltották az alkalmazását. Ráadásul az európai döntéshozók előtt is van egy olyan javaslat, amely a mesterséges intelligenciát szabályozó törvény keretében tiltaná az arcfelismerés nyilvános helyeken történő rendőrségi valósidejű felhasználását.

A Prüm II úgy kerülné meg a problémákat, hogy egy utólagos azonosításra használt rendszer lenne, nem használnák élőben egy gyanútlan járókelő leteperése előtt, de ugyanúgy összevetnék CCTV-felvételekkel, közösségi médiában megjelent vagy mobilon talált fotókkal. Az élő arcfelismerő rendszerrel ellentétben itt valószínűleg 10 vagy akár 100 találatot adhat a rendszer, és mindenképpen embernek kellene döntenie az eredményről.

A European Digital Rights jogvédő szervezet szerint az, hogy nem élőben történik az azonosítás, még nem oldja meg a problémákat. Az arcfelismerés utólagos alkalmazása még károsabb lehet, mert mondjuk látható, hogy részt vettem egy tüntetésen, vagy találkoztam valakivel három évvel ezelőtt, és ezáltal mondjuk politikai ellenfélnek minősítenek – mutatott rá Ella Jakubowska, a szervezet tanácsadója.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint nem így működne a rendszer, hanem kizárólag köztörvényes bűncselekmények felgöngyölítésére használnák. Ezt később zárójelbe tette az európai adatvédelmi biztos, aki szerint nincs kellőképpen körülírva, mire használható a rendszer, így bármilyen kisebb bűncselekmény lenyomozására vagy akár megelőzésére is felhasználható.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-04-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami