Multifunkcionális közösségi tudásközponttá alakul a volt Technika Háza

Szerző: Media24

2023-07-06

Egykoron, 1977-ben épült és akkoriban Székesfehérvár legmodernebb ingatlanának számított a Technika Háza, amely később a Régió Háza lett, majd Civil Központként, az elmúlt években pedig elsődlegesen Titkok Háza Tudományos Élményközpontként funkcionált. Szeptembertől az egyetemi és középiskolai oktatás színtere is lesz az épület, amely átalakuláson, felújításon esett át, illetve még folynak is munkálatok. Az épületben sajtónyilvános bejárást tartottak Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Molnár Tamás önkormányzati képviselő és Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fenntartó Tanácsának elnöke részvételével.

Székesfehérvár emblematikus helyszíne a Technika Háza épülete, melyet 1977-ben adtak át. Az akkori értékben 43 millió forintos beruházás a Fejér Megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezésében valósult meg. Ez volt az országban a tizenharmadik „Technika Háza”, amely az 1980-as években a régió műszaki és tudományos ismeretterjesztésének központjává vált. A 1990-es években az épületben már klubszoba, nyitott kiállítóhely is rendelkezésre állt, a 2000-es években pedig számos sikeres civil, közösségi program, fejlesztés helyszíne lett az épület. 2019-ben a földszinti részt már átépítették, azóta itt működik a Titkok Háza Tudományos Élményközpont, ahol 12 ezer fiatal fordult meg az elmúlt négy évben.

Az épület most ismét átalakult, már nem csak a gyerekek és civil közösségek igényeit elégíti ki, hanem a Kodolányi János Egyetemnek és az Ybl Miklós Szakképző Iskolának is rendelkezésére áll. A megújult alsó szintet, annak új közösségi terét, oktatótermeit és felújított auláját oktatási, közösségi célokra megosztottan fogják használni. A világos, jól átlátható terület új burkolatot, korszerű világítást és LED kijelzőket kapott. A beruházás 75 millió forintból valósult meg, melyet részben CLLD finanszírozási alap, részben a Kodolányi János Egyetem, részben pedig a Titkok Háza Tudományos Élményközpont támogatott. A volt Technika Háza így válik „Közösségi Tudásközponttá”, elősegítve a tudásgazdaság fejlődését és megújulását Székesfehérváron. A komplett felső szintet egyetemi célokra fogják használni a későbbi átalakítást követően.

Vargha Tamás miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: annak idején a ház a technika fejlődését volt hivatott bemutatni, majd fokozatosan bővült a tevékenysége a közösségek kiszolgálásával, és ezeket a funkciókat a mai napig őrzi. Most egy újabb lépés következett a fejlődés útján azzal, hogy a ház a Kodolányi János Egyetemnek is otthona lesz. Így az épület többféle funkcióban és minőségben fogja szolgálni a gyerekeket, a fiatalokat és Székesfehérvár közösségét.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő arról beszélt, fontos számára, hogy a volt Technika Háza minél szélesebb körben szolgálja a lakosságot. A Kodolányi János Egyetem beköltözésével az épület most egy nagyobb kitekintést kap, a kibővülő oktatási feladattal az egész régióra hatással lesz, rengeteg embert fog ide vonzani. Egy közös, konstruktív szerződés köttetett arra vonatkozóan, hogy a város közepén lévő, jó adottságokkal rendelkező épületet tovább fejlesztik.

Nagyon fontos, hogy átlátható üvegfalak vannak, így átláthatóvá válik, hogy mi történik a pedagógiai munka alatt. Nem zárt, hanem nyitott osztálytermeket, közösségi termeket akarunk. Hamarosan elkészül az új recepciós pult, ami a teljes ház irányítását fogja biztosítani – mondta el Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fenntartó Tanácsának elnöke. Hozzátette, nagyságrendekkel nagyobb feladat lesz az emelet komplett felújítása, aminek tervezése, pénzügyi forrásának felkutatása már folyamatban van.

Az elnök bejelentette továbbá, hogy visszahozzák Székesfehérvárra a Kodolányi János Egyetem kommunikációs képzését, melyet a pótfelvételi eljárásban meg is hirdetnek. Ennek nagyon sokan örülnek majd vélhetően, ugyanis a kommunikáció szakon számos kiváló helyi, környékbeli és országos médiákban tevékenykedő szakember végzett a „Kodóban” még a korábbi fehérvári érában. Ez a szakképzés alapozta meg anno a főiskola, majd egyetem országos hírét.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2023-07-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Újra virágos lesz a Belváros

Újra virágos lesz a Belváros

Idén ismét virágkompozíciókat csodálhatunk a belvárosban Pünkösd alkalmából: az Országalma és a Szent István-emlékjel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami