Megyenap, kitüntetésekkel: Miklósa Erika is díszpolgár

Szerző: Mátay Balázs

2022-03-25

Ma került sor Székesfehérváron a hagyományos Megyenapra és Megyekorzóra a Fejér Megyei Önkormányzat szervezésében. A Megyeházán rendezett ünnepi közgyűlés keretében adták át a legrangosabb megyei kitüntetéseket, a Megye Díszpolgára Címet és az egyéb elismeréseket.  Fejér díszpolgára idén Miklósa Erika operaénekes és Zimmermann Sebestyénné lett Ezúttal is volt Megyekorzó, ahol Fejér megye kézművesei és termelői mutatkoztak be, árulhatták kiváló portékáikat, valamint a “Hagyomány-Érték-Minőség” jegyében átadták a Fejér Termék 2022 elismeréseket is.

Minden esztendőben más-más helyszínen rendezik meg a megyenapot. Ezúttal Magyarország történelmi fővárosában, Székesfehérváron került sor a nagyszabású ünnepi eseményre a Megyeházán.

Házigazdagént dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, a megye legnagyobb saját közjogi eseménye a Megyenap, melyet az Aranybulla kibocsátásának 800. évfordulója tiszteletére rendeztek Székesfehérváron, abban a városban, amely gazdasági, kulturális szempontból és a közösségfejlesztés terén is országosan helytáll. Ez a nap alkalmas a visszatekintésre és a közösen elért eredmények értékelésére. A tavalyi év a pandémia miatt nagyon nehéz volt, ugyanakkor az összefogás éve is volt, erőt adott és közösséget épített. Azonban épphogy legyőztük a járványt, a szomszédban kitört a háború, ami komoly veszélyforrás. Magyarország kormánya és a civil szervezetek világraszóló példát mutatnak a menekültek ellátása terén. A legfontosabb a magyar emberek biztonsága és a háború elkerülése.

Az elnök arról is beszélt, hogy a megyei önkormányzatok új településfejlesztési feladatokat kaptak 2012 óta, ide tartozik a TOP források elosztása. A 2014-2020 közötti időszak kezdetén 32 milliárd forintos forrás állt a Fejér Megyei Önkormányzat rendelkezésére. Célul tűzték ki, hogy csak olyan fejlesztéseket valósítsanak meg, melyek a megyében élők életminőségének javítását szolgálják, és ez sikerült is. Ma több mint 53 milliárd forint fejlesztési forrásra van kötelezettségvállalás, ez 429 pályázatot jelent. A két megyei jogú város további 59 nyertes pályázata 31,6 milliárdos fejlesztés tartalmaz.

Molnár Krisztián kiemelte, mára elértünk oda, hogy Fejér megye országosan az elsők között szerepel a gazdasági mutatóit tekintve. A munkanélküliség 2010-ben 11,7 % volt, ma 2,1 százalék, a nettó átlagkereset 277.670 forint, a váráslóerő tekintetében Fejér megye a 2. helyen áll az országban. A lakosság 70 %-a elégedett azzal, ahogy a dolgok mennek a megyében, 60% mondja, hogy szeret a településén lakni és nem is akar onnan elköltözni. Az elnök kulcsfontosságúnak nevezte a hagyományok, a láng és az értékek tovább éltetését, köszönetét fejezte mindenkinek, aki részt vesz a közös munkában, és gratulált a díjazottaknak.


„Ma közjogi értelemben Székesfehérvár Megyei Jogú Város és Fejér megye két egyenjogú entitás. A megye és a város polgárai együtt élnek, Székesfehérvár munkahelyei, iskolái, szolgáltatásai nem csak a fehérváriakat, hanem a megye minden polgárát szolgálják. Ilyen erős közösségre mindannyiunknak szükségünk van!” – fogalmazott köszöntőjében Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Mint mondta, van szándékuk, erejük és víziójuk: új négysávos útkapcsolat létesül Komárom, az M1-es autópálya, Mór és Székesfehérvár között, és megépítenek egy nagysebességű vasutat Pécs és a visegrádi négyek fővárosai között. A képviselő köszönetét fejezte ki a díjazottaknak, és szintén gratulált.

Törő Gábor országgyűlési képviselő
ünnepi beszédében arról szólt, hogy Székesfehérvár a megye központja, itt vannak a legnagyobb intézmények, így minden településnek van kapcsolata a várossal, legyen szó többek között az oktatásról, az egészségügyről és minden egyébről. Fejér megye egységként kiválóan teljesített az elmúlt években, és fontos, hogy ezt a munkát a megye képviselői tovább tudják folytatni. „Legyen köztünk barátság, egyetértés és kitartás!” – zárta szavait Törő Gábor.

A Megyenap legfontosabb programeleme a Megyei Díszpolgári Cím, továbbá a Fejér Megyei Önkormányzat 12 szakdíjának átadása – ezek mindegyikében két-két elismerést nyújtottak át a Megyenapon.

Fejér Megye Díszpolgára kitüntető címet
adományozott az Önkormányzat Miklósa Erika Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Prima Primissima díjas operaénekesnek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának, Magyarország és Fejér megye hírnevének öregbítése érdekében a művészi életben nyújtott fáradhatatlan munkája, példamutató emberi magatartása és kiemelkedő sportpályafutása elismeréseként.

Ugyancsak Díszpolgári Címet vett át Zimmermann Sebestyénné a magyar gasztrokultúra megismertetése és továbbfejlesztése érdekében végzett, több évtizedes kiemelkedő munkája, a sváb és bányászhagyományok ápolása érdekében végzett tevékenysége, valamint példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Fekete János Díjat
vett át Galler Nándorné a közigazgatásban végzett több évtizedes kiemelkedő pénzügy-szakmai életútja, példamutató emberi magatartása elismeréseként, továbbá Zimmermann György Gusztáv a közigazgatásban eltöltött, sok éves magas színvonalú agrár-szakmai munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Dr. Berzsenyi Zoltán Díjat
adományoztak (posztumusz) Dr. Tokodi Istvánnak a több évtizedes fáradhatatlan gyógyító munkája, kimagasló tudományos tevékenysége, példamutató emberi magatartása elismeréseként, illetve Prof. Dr. Izbéki Ferencnek a több évtizedes fáradhatatlan gyógyító munkája, kimagasló tudományos tevékenysége, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Gróf Klebelsberg Kuno Emlékérmet
nyújtottak át Viza Tibornénak kiemelkedő hivatástudattal végzett pedagógiai munkájáért, kimagasló közösségfejlesztői tevékenységéért, példamutató emberi magatartása elismeréseként, valamint megosztva Néma Pálnénak és Néma Pálnak a több évtizedes elhivatott és újító pedagógiai munkásságuk, a tehetséggondozás területén kifejtett példaértékű tevékenységük és közösségépítő munkájuk elismeréseként.

Marosi Arnold Díjat
vett át Kovács Loránd Olivér Fejér megye örökségének védelméért, régészeti értékeinek megőrzéséért végzett kimagasló régészeti tevékenysége elismeréseként és Novák-Kovács István Zsolt Fejér megye örökségének ápolásáért végzett kimagasló értékőrző és értékfeltáró tevékenysége elismeréseként.

Németh László Díjat
adományozott az Önkormányzat Bernáth Istvánnak a több évtizedes, példamutató elkötelezettséggel és emberi magatartással végzett pedagógiai szolgálata, kiemelkedő közösségteremtő tevékenysége elismeréseként, illetve Boda Jánosnak a több évtizeden keresztül kiemelkedő hivatástudattal végzett pedagógiai és intézményvezetői munkájáért, példamutató emberi magatartása elismeréseként.

Dr. Paulikovics Elemér Díjat
vett át  Pósa József  mentőtisztként a mentés és betegszállítás területén több mint négy évtizeden keresztül végzett példaértékű munkája elismeréseként, példamutató emberi magatartása elismeréseként, továbbá az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet Fejér Megyei Szervezet – Székesfehérvári Irányító Csoport  kollektívája Fejér megye lakossága érdekében a betegszállítás és mentés területén nyújtott kimagasló szakmai tevékenységük, valamint a koronavírus világjárvány Fejér megyei megfékezésében nyújtott emberfeletti munkájuk elismeréseként.

Pápay Ágoston Díjat
kapott Dienes Katalin a hátrányos helyzetű és rászoruló emberek megsegítése érdekében végzett kiemelkedő szakmai és vezetői munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként és Beck Tiborné a rászoruló emberek ellátása érdekében, nagy szociális érzékenységgel végzett áldozatos munkája, példamutató karitatív tevékenysége, valamint emberi magatartása elismeréseként


Salamon Lajos Díjat nyújtottak át Bali Imre rendőr főtörzszászlósnak a közrend és a közbiztonság érdekében végzett kimagasló, példaértékű szakmai tevékenysége elismeréseként, valamint az EUROVÉD Security Zrt. szervezetnek a közbiztonság megőrzése és a vagyonbiztonság megteremtése érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként.

Széchenyi Viktor Díjat
kapott Völgyi Szabolcs a “Fejér Megyei Szent György Kórházért FOGJUNK ÖSSZE!” elnevezésű csoport vezéralakjának, Fejér megye gazdasági fejlődésének érdekében végzett elhivatott, színvonalas szakmai munkája elismeréseként, valamint Ertl Ferenc, az ER-FA 2000 Kft., valamint az Ertl Bútor Faipari Kft. tulajdonosa Fejér megye gazdasági és kereskedelmi fejlődése elősegítésében végzett sikeres vállalkozói tevékenysége elismeréseként.

Terstyánszky Ödön Díjat
adományoztak (posztumusz) Szepessy László Józsefnek a labdarúgó sport területén elért kiváló sportteljesítménye, valamint kimagasló sportvezetői munkássága, példamutató emberi magatartása elismeréseként, valamint Berecz Zsombornak a vitorlázás sportágban elért kimagaslóan eredményes versenyzői pályafutása és példamutató emberi kitartása elismeréseként.

Vörösmarty Mihály Díjban
részesült Sütő Rozália a képzőművészet területén a székely népi hagyományok ápolásáért végzett kiemelkedő alkotói munkája, példamutató emberi magatartása elismeréseként, valamint a Jenői Asszonykórus Fejér megye művészeti életében végzett több évtizedes, sokoldalú értékőrző munkássága, elkötelezett közösségi és kulturális tevékenysége elismeréseként. A díjat a kórus vezetője, Kerekes Józsefné veszi át.

Wekerle Sándor Díjban
részesült Gerlinger Tibor a német nemzetiségi hagyományok érdekében végzett kiemelkedő közösségi és kulturális munkája, valamint példamutató közéleti tevékenysége elismeréseként, továbbá Németh Tibor a roma nemzetiségi hagyományok érdekében végzett kiemelkedő közösségi és kulturális munkája, valamint példamutató közéleti tevékenysége elismeréseként.

Az ünnepi műsorban közreműködtek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház kórusának tagjai, valamint a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

A hagyományokhoz hűen, a Megyenaphoz kapcsolódóan idén is megrendezték a Megyekorzót, a Fejér Termék és Kézműves Vásárt, ahol minőségi portékákat készítő megyei termelők és kézművesek mutatkoztak be.

Átadták a „Fejér Termék 2022” elismeréseket is. Ennek elnyerésére feldolgozott élelmiszer termék és kézműves ipari termék kategóriákban hirdetett pályázatot a Megyei Önkormányzat azzal a céllal, hogy népszerűsítse a megye termékeit a három alappillér, azaz a „Hagyomány – Érték – Minőség” jegyében. Idén 9 településről 12 pályázat érkezett be, az elismerés odaítéléséről a Fejér Termék Bizottság döntött. Ezúttal a feldolgozott élelmiszer kategóriában a Pusztaszabolcsi Agrár Zrt., míg a kézműves ipari termék kategóriában Pásztor Sarolta nyerte el a Fejér Termék elismerést.

(FM Önkormányzat / ÖKK / Media24, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-03-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami