Megemlékezés a Hősök Napján

Szerző: Media24

2022-05-29

Minden év májusának utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és ma a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek.

A Hősök Napja eredetét az 1917. évi VIII. törvényre vezethetjük vissza. Itt mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni.  Az országgyűlés a 2001. évi LXIII. törvény szerint újra nemzeti emlékünneppé nyilvánította a Hősök Napját, mégpedig minden év május hónap utolsó vasárnapján. A törvény kimondja, hogy a magyarság ezeréves történelme alatt fegyverrel vagy fegyvertelenül harcoló összes férfi és nő, aki a magyar haza védelmére kelt, tettével kiérdemli a tiszteletteljes megemlékezést ezen a napon.

A kezdeményezéshez hagyományosan minden esztendőben csatlakozik Székesfehérvár Önkormányzata is. A megemlékezések sorozata ezévben is pénteken a város katonatemetőiben kezdődött, majd vasárnap a Belvárosban zárult. 11 órakor a Hősök terén, a Fekvő katona emlékműnél katonai tiszteletadással tartottak tiszteletadást.

A Himnusz elhangzását követően elsőként Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Lehrner Zsolt alpolgármester helyezett el koszorút. Ezt követően a Magyar Honvédség képviseletében Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokának helyettese, valamint Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka és Czigler Zalán alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke tisztelegett a katonahősök emléke előtt. A Székesfehérváron működő nemzetközi katonai szervezetek képviseletében Siposs Ernő Péter dandártábornok, a Közép-európai Többnemzeti hadosztály-parancsnokság parancsnokhelyettese és Marco Franzin alezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsnokhelyettese koszorúzott.

A honvéd hagyományőrző és civil szervezetek nevében a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, a Történelmi Vitézi Rend, az I. András Király Lovagrend, valamint a Fehérvári Huszárok Egyesülete képviselői helyeztek el koszorút a Fekvő katona emlékműnél.

A megemlékezésen jelen voltak Szabó Bakos Györgyné és dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselők.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-05-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami