Már használható az Alba Aréna úthálózata!

A barátságtalan, hideg időjárás, az erős, metsző szél ellenére is csupa mosolygós arc érkezett az új Alba Aréna melletti területre, a Budai út végére pénteken délután. Alapos okuk volt a mosolygásra, ugyanis a várva-várt multifunkciós csarnok építésével párhuzamosan zajló úthálózat fejlesztés is befejeződött, s mivel az engedélyezési folyamatok is lezárultak, megindulhatott a forgalom az új útszakaszon, amelyen a Budai út – Nagyszombati út csomópontja felől közvetlenül is elérhető az Alba Ipari Zóna. A nemzeti forrásból megvalósuló rendkívül örömteli fejlesztés részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Vargha Tamás, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Tóth Ferenc, az Alba Ipari Zóna ügyvezető igazgatója.

A több mint 3,5 milliárd forint értékű beruházásban megvalósult út összeköti a 7. sz. és a 62. sz. főutat, így immár jelentős kerülő nélkül is elérhető az Alba Ipari Zóna a Budai útról, valamint a Palánkai út felől. Az Alba Arénához kapcsolódó úthálózat-fejlesztésnek köszönhetően bő 3 kilométernyi új út, illetve kerékpárút épült. Nem elhanyagolható, sőt, kifejezetten örömteli tény az is, hogy az Aréna és az ipari park új útjai mellé 125 facsemetét és 50 cserjét is telepített a kivitelező.

A sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy az új útszakasz elkészültével komoly forgalmi dugók, torlódások, egyben jelentős kerülő nélkül juthatnak el az autósok az Alba Ipari Zónához. „Nagyon korszerű, új és fontos közlekedési kapcsolatrendszer alakult itt ki az új multicsarnok építésével együtt, ami összeköti a 7-es utat a 62-essel, tehát a Budai úttól a Seregélyesi útig az ipari park vagy a csarnok megközelítése mellett át lehet biztonságosan haladni akár autóval, akár kerékpárral, akár gyalogosan is. A multifunkciós csarnokkal együtt valósult meg ez a fejlesztés, teljes egészében állami forrásból. Ez közműrendszer és közvilágítás kiépítését is jelenti csomópontokkal együtt, tehát ami itt a Budai út – Nagyszombati út kereszteződésében kialakult mintegy 3,5 milliárd forint összköltségvetésből.  Azért is nagyon fontos ez, mert egyrészt kiszolgál egy új közösségi létesítményt, amelyet majd a tavasz folyamán, az engedélyeztetési folyamatok lezárultával át is adunk a nyilvánosságnak, de legalább ennyire fontos, hogy egy nagy ipari és centrum komplexumot is összeköt a Budai úttal. Ennek az ipari parknak kizárólag egy irányban volt kijárata, és ez a műszakváltásokkor, illetve délután különösen tetten érhető, mert nagyon nagy volt a forgalom, belső dugók is kialakultak, ezt most fel tudjuk oldani az által, hogy a Budai út irányából is be lehet hajtani, vagy abba az irányba lehet távozni. Ha az összes útkapcsolatot, tehát az újonnan kialakítottat és a felújítottakat együtt megnézzük, akkor mintegy 3 km közútról beszélünk az ehhez kapcsolódó közmű infrastruktúrával, közvilágítás kiépítéssel együtt és most már használható, tehát megvan minden engedélyünk. A csarnok engedélyeztetése is elkezdődött, de immár az új útkapcsolatokat át tudtuk adni a nyilvánosságnak és a forgalomnak, használja mindenki egészséggel és biztonsággal!”

Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy a városi tömegközlekedésbe is bekapcsolják az arénát és az új úthálózatot, ehhez a jelenlegi autóbusz menetrendet is módosítják, hiszen nagyon fontos fejlesztési elem a közösségi közlekedés megszervezése a Budai út irányából. Erről februárban dönt a város képviselőtestülete, és a tervek szerint áprilisban indulnak majd a járatok. Dr. Cser-Palkovics András végül köszönetet mondott a kivitelezőknek, tervezőknek és a hatóságoknak az együttműködésért és kiemelkedő munkájukért.

„A Rozmaring, a Palánkai és a Kamilla utcák meghosszabbításával és két teljesen új, a csarnokot közrefogó út építésével készült el a hálózat. A történelmi tapasztalat is azt mutatja, egy út építése mindig további fejlesztéseket hoz magával” – mondta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. „A folyamatosan bővülő ipari park munkalehetőséget ad a városban és a térségben élőknek, az itt működő vállalkozások pedig hozzájárulnak Székesfehérvár erős gazdaságához” – tette hozzá.

„30 évvel ezelőtt tervezték meg ezt az úthálózatot, amelyet ezzel a mai átadással késznek lehet nyilvánítani. Ennek köszönhetően az ipari zónában tevékenykedő cégeknél dolgozó közel négyezer ember sokkal könnyebben és egyszerűbben tud eljutni a munkahelyére” – emelte ki dr. Tóth Ferenc.

Az Alba Ipari Zóna ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a zónában működő 148 cég 2,1 milliárd forint helyi iparűzési és 395 millió építményadót fizet évente. A jelenleg működő cégek mellett 28 olyan ingatlantulajdonos van, aki a következő években szeretné az üzemcsarnokát, raktárépületét felépíteni. Ez azt jelenti, hogy néhány éven belül ötezren dolgoznak majd itt. Szólt arról is, hogy közel 1,5 milliárd forintot fordított a Zóna a 9 kilométer hosszú úthálózatának a felújítására, amelynek üzemeltetését, miután a munkálatok befejeződnek, az önkormányzat veszi át.

Az új útszakaszt bejárva és áttekintve megállapíthatjuk, hogy Székesfehérvár ezzel, és az átadáshoz közeli állapotban lévő multicsarnokkal olyan jelentős és kiváló minőségű fejlesztésekkel gazdagodott, amelynek számos pozitív hozadékából hosszú évtizedeken át profitálhat majd Székesfehérvár.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2024-01-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This