A kifejezetten hűvös és csapadékos májusi és a hasonló június eleji időjárást követően kevesen hitték a prognózist, miszerint az igazi nyár nem kopogtat, június közepén egyből berúgja az ajtót, mégpedig páros lábbal. Nos, ezt most bejött, mert egy héttel ezelőtt még örültünk, hogy végre elérte a 25-26 fokos kellemes nyári értéket a hőmérséklet és akadt 1-2 nap, amikor nem szakadt le az ég, most pedig már nem győzünk árnyékot és légkondicionált helyiséget keresni, s reggeltől estig literszámra isszuk a hideg vizet, mert a hőmérő higanyszála 2-3 nap alatt felszökött 25-ről 33-34 fokra. Ennek eredményeképp péntek éjféltől hőségriasztás lépett érvénybe, legalább kedd éjfélig. A hőség azonban jelen állás szerint nem tágít, sőt, még inkább rákapcsol, holnap 35-36, hétfőn akár 38 fok is lehet az ország egyes területein, így erős esély mutatkozik arra, hogy a hőségriadó csütörtökig meghosszabbításra kerüljön. A mostani prognózisok szerint pénteken érkezhet felfrissülés egy hidegfronttal. Ez azonban nem lesz jelentős, mivel még ekkor is 29 fok körüli csúcsértékkel számolhatunk.

Bővebben: Akartuk, megkaptuk: még fokozza is a kánikula, 38 fok lehet hétfőn

Harminc évvel ezelőtt, 1991. június 19-én hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarország területét – ebből az alkalomból rendez utcakiállítást a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a belvárosban. Az Országzászló téren 2021. június 19–28. között látható tárlat Sinka Jenő, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének Fejér megyei elnöke által összeállított kiállítás alapján készült.

Bővebben: Bye-Bye Szása! 30 éve elmentek...

A felnőtt magyarok több mint 50 százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, ezzel továbbra is élen járunk az uniós országok között. Ma délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a beoltottak száma elérte az 5 milliót, ezzel újabb intézkedések léptek életbe, a kormány feloldja a járványügyi korlátozások jelentős részét. A legfontosabb és sokak által a leginkább várt intézkedés az, hogy mostantól nem kell maszkot viselni közterületen. E mellett teljes mértékben megszűnt a kijárási tilalom és az üzletekre, vendéglátó egységekre vonatkozó kötelező zárási időpont, de a rendezvények megtartása tekintetében is komoly pozitívumok történtek.

Bővebben: Megvan az 5 milliós beoltottság, újabb lazítások léptek életbe

Az, hogy a májusi eső aranyat ér, régóta tudjuk. Azt is, hogy időjárás tekintetében nem csak az április, de a május is bolondos. De azt, amit mostanság tapasztalunk, az párját ritkító, hiszen eddig április eleje óta nem akadt olyan periódus, amikor egymás után 2-3 napnál tovább igazi szép, tavaszi időjárás lett volna. Egyik nap derűs az ég, 24-25 fok van, másnap viszont már 13 fok és reggeltől estig esik. A "legszebb" pedig az - ebből is volt már néhány mutatóban idén -, amikor 15-20 percig süt a nap, majd 10 percig szakad az eső, szépen, periodikusan ismétlődve időnként viharos széllel kísérve. Nos, ezek után nagy merészség bármit is kijelenteni, így csak jelzem: a meteorológus szakemberek szerint néhány napig még marad a "liftező" időjárás, de a hét végén, pünkösdkor már sokat fog sütni a nap, igaz, a szél erős marad és időnként  eshet is még, tehát a nyár igazi felvezetése még várat magára.

Bővebben: Pünkösdkor magára talál az időjárás

A NAV tájékoztatása szerint idén május 20-ig dönthet úgy magánszemély, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának 1 százalékát felajánlja egy regisztrált civilszervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak. Az szja 1+1%-os felajánlásáról – függetlenül attól, hogy a 2020-as személyijövedelemadó-bevallást hogyan nyújtják be – a bevallással együtt vagy akár attól elkülönülten is rendelkezhetnek a magánszemélyek. A 2021-es rendelkezőévre előzetesen regisztrált, szja 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek frissülő listája a NAV honlapján megtalálható.

Bővebben: 1%: csütörtökig nyilatkozhatunk

1. oldal / 133

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. június 22. kedd 07:06,
Paulina napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com