A Székesfehérvár-Komárom-vasútvonal a MÁV 5-ös számú, nem villamosított, egyvágányú vasútvonala, amely az Észak-Dunántúlt átszelve Székesfehérvárt köti össze a magyar-szlovák határral, illetve a vonal továbbhalad Komáromból Esztergomba. A kultikus vasútvonal megnyitásának 160 éves évfordulóját kiállítással (is) ünnepelték hétfőn a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A vonalat a Déli Vasút építette és üzemeltette egészen az első világháború utánig. A 82 kilométer hosszú pálya volt az építtető első vonala, amelyen 1975-ig gőzmozdonyok közlekedtek. A nyomvonal Székesfehérvárról Mohán, Fehérvárcsurgón, Bodajkon, Csókakőn és Móron át haladt Bakonysárkány, Kisbér, Ászár, Tárkány, Csémpuszta irányába, egészen Komáromig.

Bővebben: A 160 éves Székesfehérvár-Komárom vasútvonalat ünnepelték

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér megye és Komárom-Esztergom megye területére. Az érintett területen hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani a késő esti, éjszakai órákban. Nagy mennyiségű, akár 15-30 mm közötti eső is eshet A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő viharos szél, jégeső is! A Velencei-tónál első, a Balatonnál másodfokú viharjelzés van érvényben. FRISSÍTÉS: A RIASZTÁST FEJÉR MEGYÉRE VONATKOZÓAN KÉSŐ ESTE VISSZAVONTÁK!

Bővebben: Narancs riasztás Fejérben, 30 mm csapadék is eshet (Visszavonva!)

Villámárvízet, többfelé jégkárt okoztak ma délután a hevesebb viharok. A rövid idő alatt lehulló 50-60 milliméteres csapadék helyenként komoly problémákat okozott. A szakemberek szerint a most néhány óra alatt ránk zúduló eső mennyisége megfelel egy havi átlagnak, azaz Medárd igencsak belehúzott az idén. És még nem is köszönhetünk el tőle, ugyanis a következő időszakban is marad a csapadékhajlam, az előttük álló héten minden nap várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Fejérben és a Velencei-tó-Balaton tengely mentén holnap (hétfőn), valamint kedden, illetve majd a hétvégén várható több-kevesebb napsütés és viszonylag minimális, legfeljebb 2-3 mm. eső, a többi napon ennél több, 4-5 mm-rel kell számolni. A nappali hőmérséklet többnyire 22-26 fok között alakul, hajnalonta 15-16 fok lesz.

Bővebben: Egy havi esőt kaptunk délután

Lemondanak három havi tiszteletdíjukról a várpalotai képviselő-testület tagjai, hogy ezzel is segítsék a járványhelyzet okán nehéz helyzetbe került embereket, családokat. A dicséretes kezdeményezéshez csatlakoztak az önkormányzati szakbizottságok külsős - nem képviselő -  tagjai is. A májusi, júniusi és júliusi tiszteletdíjakból adódó összegből létrejön egy önkormányzati képviselői alap a Veszprém megyei városban. A kezdeményezést Facebook-oldalán köszönte meg képviselőtársainak Várpalota polgármestere, Talabér Márta.

Bővebben: Várpalotai példamutatás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán azt közölte, hogy Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Sajószentpéteren és Várpalotán még mindig kifogásolt a levegő a magas szállóportartalom miatt. A többi településen viszont már elfogadható a levegő minősége. Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók kifogásolt levegőminőség esetén is légúti tüneteket tapasztalhatnak és számíthatnak a már meglévő tüneteik súlyosbodására. Számukra nem javasolják a szabadban intenzív fizikai tevékenységek végzését. Ezzel együtt megjegyezték: a meteorológia előrejelzés alapján a következő napokban is előfordulhat kedvezőtlen levegőminőség. (A kép illusztráció)

1. oldal / 181

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. június 22. kedd 06:41,
Paulina napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com