Körbetáncolták a Belvárost Fejér néptáncegyüttesei

Szerző: Media24

2022-06-11

Népdalok éneklésével, jó kedvűen vonult az a több, mint 400 táncos a Malom utcai Táncháztól, akik Fejér megyét képviselve részt vettek az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon.

Szombat délelőtt a húsz néptáncegyüttes, közel négyszáz táncosa mezőföldi népdalokkal töltötte be a Hotel Magyar Király előtti teret. Az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon Fejér megye valamennyi néptáncegyüttese képviseltette magát, hagyományteremtő céllal. A táncosok Székesfehérváron kívül 29 helyszínen gyűltek össze Kárpát-medence-szerte, délben pedig mindannyian közös énekléssel és körtánccal örvendeztették meg a közönséget

A Hotel Magyar Király teraszáról dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a gyülekező táncosokat. A polgármester kiemelte a néptáncok mozgalmi jellegét, azok közösségteremtő erejét. Mint elmondta, minden résztvevő büszke lehet, hiszen az ilyen fesztiválok is megmutatják a néptánc és a hagyományőrzés erejét a megyében. „Biztos vagyok benne, hogy a mosoly és jókedv végigkísér mindenkit a mai napon. Táncoljatok be ennek a történelmi fővárosnaka gyönyörü belvárosát, ezzel a gyönyörű kulturális értékkel, amit ezek az együttesek képviselnek.” – indította útjára a táncosokat a polgármester.

Az énekes-táncos menet a Fő utcán átvonulva az Országalmánál állt meg. Itt a fesztivál névadójának „Virágvasárnap” című versét adta elő Farkas Eszter, a XII. Fehérvári Versünnep döntőse, aki maga is táncol az Alba Regia Táncműhelyben. A táncegyüttesek, melyek mind a harminc helyszínen ugyanazt a közös koreográfiát adták elő, a Kákics és a Galiba zenekar kíséretében előbb moldvai, majd mezőföldi táncokat táncoltak el az Országalmánál összegyűlt tömeg nagy örömére.

Az I. Kárpát-medencei Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál programja azonban itt nem ért véget. Az Országalmától történő elvonulás után a táncosok a Feketehegy-Szárazrét Közösségi Központ udvarán folytatták a mulatságot. Német nemzetiségi táncok, majd moldvai és délszláv táncház várta a látogatókat. A napot a Galiba zenekar esti táncházi mulatsága zárta.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-06-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Alba: hajrávereség Zalában

Alba: hajrávereség Zalában

Hetek, sőt, immár hónapok óta gyakorlati tét nélkül játssza mérkőzéseit a férfi kosárlabda NB I felsőházában az...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami