Kínai agyagkatonákkal „randevúztak” Gorsiumban

Igen aktív grémium a Székesfehérvár – Tác Önkormányzati Társulás, amely a Gorsium Régészeti Park tevékenységét segíti. A Társulási Tanács tagjai Róth Péter elnök – Székesfehérvár alpolgármestere – vezetésével ma tartották aktuális összejövetelüket, melynek keretében a néhány hetet megnyílt Agyagkatonák – Az első kínai császár halhatatlan őrei című nagyszabású, nemzetközi kiállítást is megtekintették.

Az eseményen elhangzott, hogy a tárlat megnyitása óta eltelt négy hét alatt már közel kétezren tekintették meg a valóban egyedülálló gyűjteményt. A látottak alapján mi is csak ajánlani tudjuk mindenkinek, főleg azoknak, akik még nem jártak Gorsiumban, mert számukra komoly történelmi időutazást kínál a Régészeti Park is, amely a kiállítással együtt egy komplett tartalmas, több órás családi programot nyújt, főleg, hogy immár saját játszótérrel is rendelkezik a létesítmény.

Amit pedig konkrétan az új tárlatról tudni érdemes:

Az agyagkatonák felfedezésének kalandos története bejárta a világot, a huszadik század egyik legjelentősebb régészeti felfedezése egy véletlennek köszönhető. A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti elveszett sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére.

Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak. A föld alá temetett hadsereg, amely életnagyságú 184-197 centiméter magas katonákból áll, a Kínát egyesítő első császár Csin Si Huang-ti (u. Kr. e 246- Kr. e- 210) parancsára készült.

A különleges szobrok az ókori darabok pontos másolatai, még az agyag is ugyanaz, mint amiből az eredetiek készültek, a sírhely közelében ugyanis megtalálták az agyagbányát.

A kiállításon közel félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát és két lovat mutatunk be Gorsiumban, a fogadóközpont kiállítótermében. A tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum közreműködésével valósul meg. Emellett a látogatók megismerhetik a kínai császárság korát, az agyagkatona hadsereg történetét.

A tárlat megtekinthető hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

További információk:

https://szikm.hu/kiallitasok/agyagkatonak_az_elso_kinai_csaszar_halhatatlan_orei-2659

(Fotó: Mátay Balázs)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2024-05-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami