Kész a költségvetés, pénteken tárgyalják

Szerző: Media24

2022-01-21

Elkészült Székesfehérvár 2022. évi költségvetésének tervezete. Ma a Városházán sajtónyilvános tájékoztató keretében dr. Cser-Palkovics András polgármester aláírta az előterjesztést és átadta azt dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző számára. A tervezetet január 28-án, jövő pénteken tárgyalja a város Közgyűlése.

A költségvetés a város legfontosabb rendelete, amely alapjaiban határozza meg Székesfehérvár működését és fejlődési irányait. A javaslat hónapokon át tartó, széleskörű szakmai egyeztetés alapján került összeállításra. Többek között valamennyi önkormányzati fenntartású intézménnyel és a szakszervezetek képviselőivel is zajlott egyeztetés, illetve a jövő hét folyamán a Szenátus tagjai is megismerik, véleményezhetik azt. A tervezetet hagyományosan sajtónyilvános eseményen adta át az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző Székesfehérvár polgármesterének, hogy dr. Cser-Palkovics András az aláírást követően beterjeszthesse a javaslatot a képviselőtestületnek.

„A költségvetés az önkormányzati működés alapdokumentuma. A sajtónyilvános aláírással is azt üzenjük, hogy az átláthatóság mindennél fontosabb a működés tekintetében.” – fogalmazott dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző.

A tervezet részleteit dr. Cser-Palkovics András polgármester ismertette. Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben a járványhelyzet miatt a Közgyűlés nem ülhetett össze, így városvezetőként egy személyben kellett döntenie a költségvetés elfogadásáról. Örömteli, hogy a képviselőtestület idén a hagyományos keretek között tárgyalhat a költségvetésről. A közgyűlés tervezett időpontja 2022. január 28., péntek. Remélhetőleg COVID-fertőzés, megbetegedés nem veszélyezteti a testület működését, ám adott esetben, szükség szerint más időpontot kell megjelölni – tette hozzá a polgármester.

Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének előkészítésére, összeállítására azzal a bizakodással került sor, hogy a COVID-járvány ugyan még érezteti a hatását, de már nem nyomja rá bélyegét az egész évre. Kihívásokkal teli év lesz az idei is, ám a költségvetés stabil gazdálkodási keretet biztosít. Székesfehérvár gazdasága a 2021. évi jelentős bővülését követően idén várhatóan tovább növekszik, ami – a drágulások mellett is – biztosítja a stabil alapműködést, a humánerőforrás finanszírozását és az átfogó béremeléseket, valamint a felújítások, fejlesztések ütemezett folytatását. Az állami finanszírozás keretrendszere változatlan, ám az állami támogatás növekedett, és vannak olyan területek, ahol további állami döntésekre, kompenzációra lehet számítani.

A büdzsé 106,5 milliárd forintos bevételi-kiadási főösszeggel számol. Az Önkormányzat 25,2 milliárd forintos saját bevételeinek jelentős részét, mintegy 19,6 milliárd forintot a helyi iparűzési adó tesz ki. Magánszemélyeknek továbbra sem kell adót fizetniük Székesfehérváron. Működtetésre 9,6 milliárd forint állami forrás, a hazai és uniós projektek finanszírozására 32,2 milliárd forint áll rendelkezésre. Hitelfelvétellel továbbra sem számol a költségvetés.

A kiadások tekintetében működtetési feladatokra 36,7 milliárd, önkormányzati finanszírozású fejlesztésekre, felújításokra, feladatokra 63,4 milliárd forint jut. Folytatódnak a kiemelt önkormányzati fejlesztési programok, beleértve az Ybl Miklós Programot, a Kégl György Programot, Saára Gyula programot, a közbiztonsági és születési programot, a 65 év felettiek támogatását, az okos osztálytermek kialakítását és a digitális kompetenciák fejlesztését, valamint a környezetvédelmi fejlesztéseket. Ezeken felül igen jelentős, 6,4 milliárd forint tartalékkal számol a költségvetés.

Az intézmények fenntartása kapcsán 17,7 milliárdos kiadással terveznek, beleértve az egészségügyi, az oktatási és a kulturális ágazatot egyaránt. Kiemelt tételt képeznek a személyi juttatások, a megemelt minimálbér és garantált bérminimum biztosítása. Ahol a kormány döntött béremelésről, ott ahhoz kapcsolódóan jelentős kompenzációt is ad az önkormányzatoknak. Összességében az állammal kapcsolatos elszámolás során az önkormányzat pozíciója 1,3 milliárd forinttal javul. A közszférában foglalkoztatottak esetében idén is biztosítják a kafetériát mintegy 407 millió forintos kerettel. Az Önkormányzat saját finanszírozással már bevezette a hűségprémiumot a szociális intézményeiben, ugyanez várható ettől az évtől az óvodai és bölcsődei ellátásban dolgozókra is.

Az idei költségvetés az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a fegyelmezett gazdálkodásra, a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására és a hitelfelvétel elkerülésére épül. Mindezt kiegészíti a jelentős biztonsági tartalék, mely 2020-ban, a koronavírus-járvány során is bizonyította létjogosultságát. A 2022-es tervezet biztosítja a stabil önkormányzati, intézményi működést, a jelentős önerős, illetve támogatásból megvalósuló fejlesztéseket is.

A rendelettervezet az alábbi linken érhető el Székesfehérvár honlapján:
https://www.szekesfehervar.hu/koltsegvetes2022

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-01-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami