Képek a kerítésen – rendhagyó kiállítás a múzeumnál

Szerző: Mátay Balázs

2023-04-19

Szabadtéri kiállításnyílt ma délután Székesfehérvár Belvárosában. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének Várkörúti és Basa utcai kerítésén kortárs festőművészek és fotósok munkáinak lenyomatait láthatjuk. A Túl…/Beyond… című kiállítás az úgynevezett Standby Projekt keretében valósult meg, egyben része a Múzeum Kerítésgaléria-sorozatának. A tárlat jótékonysági célt is szolgál: a tavaly decemberben tragikus hirtelenséggel elhunyt fotós, Móricz-Sabján Simon családját támogatják általa.

A Standby Projektet a COVID hívta életre. Korábban a budapesti Kodály köröndön szerveztek a járvánnyal kapcsolatos szabadtéri kiállítást, majd a rákövetkező évben jött a Túl…/Beyond… című tárlat már egy sokkal könnyedebb és derűlátóbb témában, felvonultatva mintegy negyven alkotó – festőművész és fotós – munkájának lenyomatát. A festményeket Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a fotókat Hannawati Raden grafikus, társszervező válogatta.

Ez utóbbi kiállításból most egy válogatást láthatnak az érdeklődők a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének Várkörúti és Basa utcai kerítésén, időjárásálló elemeken.

A kiállítást támogató székesfehérvári Önkormányzat képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester a megnyitón örömét fejezte ki, hogy immár második alkalommal rendeznek közösen kiállítást a Múzeum Kerítésgaléria-sorozatában. A kezdeményezés jó példa arra, hogy miként lehet egy egyszerű kerítést kulturális célokra hasznosítani.

Belényesy Károly, a Múzeum szakmai igazgatója kiemelte, a kerítés többnyire azért van, hogy elválasszon, elkülönítsen dolgokat, a mostani tárlat azonban éppen ennek az ellenkezőjét valósítja meg: közel viszi az emberekhez a kortárs művészek munkáit, a mai kor lenyomatát.

A Standby – azaz készenlét – Projekt stílszerűen igaz a Múzeumra is, amely most még standby állapotban van, de „on”-ra vált, hiszen jövő hétvégén megrendezik a Floralia tavaszköszöntő fesztivált, majd ismét kinyitnak a Múzeum kiállítóhelyei is.

A Túl…/Beyond… című kiállítás válogatása folyamatosan látható a következő hetekben a múzeumépület és udvar kerítésein.

(ÖKK / Media24)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-04-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami