Jól halad a Tóparti gimi felújítása, kezdődnek a munkák a Kodolányinál is

Rendkívül elismerésre méltó módon igyekszik felújítani a város oktatási intézményeit Székesfehérvár önkormányzata. Iskolák sora újult meg a közelmúltban, áll most részleges vagy teljes felújítása alatt, vagy éppen kezdődik ezekben a napokban felújítás egy adott intézményben. A már futó projektek közül az egyik legjelentősebb a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium felújítása. A hajrában tartó munkálatokat dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével bejáráson tekinthették meg a sajtó munkatársai, akik a szomszédos Kodolányi középiskolához tartozó egykori Ybl Miklós Általános Iskola épületét is bejárhatták, amelyet teljes mértékben felújítanak. Itt a napokban kezdődnek az érdemi munkálatok.

A bejáráson elhangzott, hogy a Tópartis projekt 2024 tavaszán, várhatóan márciusban befejeződik. A Modern Városok Program keretében megvalósuló, több mint 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően kívül-belül megszépül az épület.

A Modern Városok Program keretében sorra újulnak meg a székesfehérvári iskolák. Így kezdődött meg a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium teljes felújítása is, amely valamennyivel több mint 3 milliárd forintból válik egy XXI. századi, modern épületté. A teljes belső felújítás során korszerűsítik a fűtést, az elektromos-, valamint a víz- és szennyvízhálózatot is.  A tetőszerkezet energetikai fejlesztése mellett javítják a vízelvezetést, megoldják a talajnedvesség elleni védelmet és a villámvédelmet is.

A munkálatok három ütemben zajlanak: először a tornaterem és annak kiszolgálóhelyiségei újultak meg, a második ütemet, a nyílászárók cseréjét követően a tantermeket, közösségi tereket, tanárikat, szertárakat, műhelyeket újítják majd fel a padlózattól a plafonig. Az épület kívülről is megszépül a speciális díszburkolat tisztítását követően – mondta el a keddi bejáráson Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a rendelkezésre álló nemzeti forrásból a tervezési-felújítási munkálatok mellett az eszközbeszerzésekre is jut majd. A munkálatok jól haladnak, a kivitelező a minőségi és a határidős kereteket is tartja. A tervek szerint 2024 tavaszára lesz kész a felújítás, és nyár elején elkezdődhet az oktatási intézmény visszaköltözése.

A bejáráson részt vett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója is. Dr. Vizi László Tamásné fontosnak és hasznosnak nevezte, hogy az iskola gyakorlati használatával kapcsolatban mindig meghallgatják a véleményüket, és ezt figyelembe is veszik. Ilyen például, hogy a táblák hol legyenek, hogyan legyen a megvilágítás, vagy a közösségi terek kialakítása hogyan történjen, hiszen sokkal több olyan csatlakozási lehetőségre van szükség, ahol a laptopjaikat, telefonjaikat tölthetik majd a diákok. Mint mondta, a felújított iskola biztosan nagy élmény lesz mindenkinek, diákoknak és tanároknak egyaránt, mert sokkal világosabb és modernebb lesz az aula, és barátságosabbak lesznek a közösségi terek. Kívülről pedig már most látszik az, hogy egy rendkívül lendületes, fiatalos, modernebb színvilág dominál majd. Tanítani és tanulni is más lesz egy teljesen megújult környezetben – hangsúlyozta az intézményvezető.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a bejárás végén arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy napokon belül megkezdődik a Kodolányi János Gimnázium épületegyüttesének felújítása. Itt már aláírták a vállalkozási szerződést, és hamarosan átadják a munkaterületet is a kivitelezőnek. A felújítás az egykori Ybl Miklós Általános Iskolában kezdődik, majd a Kodolányi középiskola épületével folytatódik. Az ősz folyamán a Vasvári Pál Gimnázium nagyszabású beruházásával kapcsolatban is dönt majd a közgyűlés a vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírásáról.

A bejáráson részt vett az egykori Tópartis diák, dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző, Mészáros Attila alpolgármester, dr. Kovács Zsoltné, a körzet önkormányzati képviselője, valamint a kivitelező cég és a Polgármesteri Hivatal felújítást koordináló szakirodáinak képviselői.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-10-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami