Iskolafelújítások – a Tóparti tavaszra elkészül, az egykori Ybl is megújul

Javában zajlik két iskolaépület nagyszabású felújítása a Csónakázó-tó közelében. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban mintegy 80 százalékos készültségen áll a teljes körű korszerűsítés, míg a volt Ybl Miklós Általános Iskola épületénél jelenleg a szerkezeti megerősítés zajlik. A két intézményben végzett fejlesztések és felújítások összességében nagyjából 6 milliárd forintos keretből valósulhatnak meg.

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a város egyik legszebb fekvésű épületegyüttese, melynek teljes körű rekonstrukciója az első ütemmel tavaly januárban kezdődött el. Mára mintegy 80 százalékos készültségen áll a beruházás, melyen naponta átlagosan 70 ember dolgozik. A gimnáziumi tornacsarnok és az ahhoz tartozó kiszolgálóegységek már elkészültek, csakúgy, mint a homlokzati nyílászárók cseréje, a falak részleges talajnedvesség elleni, utólagos védelme, az épületegyüttes energetikai fejlesztése, a lapos- és terasztető víz- és hőszigetelése. A gimnáziumban még folyamatban van a fűtésrendszer, a víz- és szennyízhálózat, valamint a villamoshálózat, illetve a tantermek, a folyosók falainak megújítása, a korlátok festése.

A földszinti teremelosztás teljesen átalakul, az új struktúrában egy fizika, egy biológia és egy természettudományi labort alakítanak ki új bútorzattal, berendezésekkel, a tantermi asztalok közötti munkaállomásokon pedig a kísérletekhez szükséges víz- és áramvételi lehetőséggel. Az első ütemben, szintén a földszinten készült el az új, 36 fős informatikaterem, amely egy mobilfallal két részre lesz osztható, így alkalmassá válik csoportfoglalkozások megtartására is.

Izgalmasan átalakulnak az épület színei. A falakon kívül-belül zömében a szürke és a törtfehér fognak dominálni, a homlokzatot néhány piros elem teszi igazán mutatóssá. A földszintről az első emeletre vezető, jelenleg sárga színű korlátot és az aula felső korlátszerkezetét szintén szürkére festik, míg az elsőről a másodikra vivő, kétoldali lépcsőkorlátok piros színt kapnak. Az új tantermek bútorzata többszínű lesz majd. Az épület környezetét a felújítást követően újítják majd fel. A kivitelezés ütemterv szerint halad, a műszaki átadás-átvételi eljárás tervezetten április 20-tól kezdődik meg.

Közben zajlik a teljes felújítás a volt Ybl Miklós Általános Iskola teljesen önálló épülettömbjében is, melyet a szomszédos Kodolányi János Gimnázium befogadására kell alkalmassá tenni. A felújítási munkálatok tavaly szeptemberben indultak el a szükséges bontásokkal, ezt követően a tartószerkezeti megerősítés vette kezdetét, mely jelenleg is tart. Ennél az épületnél mintegy 50 szakember dolgozik, a beruházás a tervezett ütemtervnek megfelelően zajlik.

Az Ybl-tömb alapstruktúráját megtartják, vagyis az épület főbejárati és lépcsőházi rendszere, az oldalfolyosós kialakítás, továbbá a tantermi és vizesblokk-traktusok megmaradnak az eredeti helyükön. Változatlanul megmarad a tornaterem és kapcsolódó elemeinek alaprendszere is. A jövőben az lesz a cél, hogy egy új előcsarnok és összekötő épület létesüljön az Ybl-tömb és a Kodolányi Gimnázium között, ennek elkészültéig járda biztosítja majd a funkcionális kapcsolatot.

Az Ybl-tömb elkészülte után újítják fel a Kodolányi Gimnázium meglévő épületegyüttesét. Megújul a háromszintes központi tömb, amely változatlanul az intézmény törzsépülete marad, továbbá a kapcsolt kétszintes tornatermi blokk is, melynek alaprendszerét változtatás nélkül megtartják. Ugyancsak megújul a továbbiakban a második bejárati rendszerrel kapcsolódó, korábbi műhelylabor tömb, az úgynevezett Északi szárny.

A tópartis és kodolányis munkálatok a Modern Városok Program keretében indított, közel 20 milliárd forint összértékű székesfehérvári iskolafelújítási program részét képezik. Ennek keretében modernizálták 15 fehérvári általános iskolában a vizesblokkokat, valamint nagyberuházásként ebből valósul meg a Vasvári Pál Gimnázium jelenlegi tömbjének felújítása és az új épület megépítése is.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2024-02-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This